VEZANI TEKST - MUP RS-a pretresa ugostiteljske objekte na 33 lokacije

Pretresi i izuzimanje dokaza bili su 14. decembra, a naredba Okružnog suda Banja Luka o tome istekla je 12. decembra.

Pretresi su rađeni pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva, koje je odbilo da se precizno izjasni na pitanja portala Capital o rokovima iz naredbi u predmetu "Fiskalna kasa", ističući samo da ne mogu otkrivati detalje iz istrage.

- S obzirom na to da se radi o predmetu koji se nalazi u fazi istrage i na kojem se aktivno radi, u cilju zaštite istrage, Tužilaštvo ne može iznositi informacije o radnjama koje su preduzete, koje se preduzimaju ili tek treba da se preduzmu, niti o okolnostima pod kojima se iste odvijaju. Svako iznošenje detalja u ovom ili u drugim predmetima u kojima se provode istražne radnje, istu može ugroziti - naveli su u Republičkom javnom tužilaštvu.

Na konkretno pitanje da li su ispoštovani rokovi iz naredbi, u Republičkom javnom tužilaštvu nisu odgovorili.

Jedan od branilaca osumnjičenih u predmetu "Fiskalna kasa" Milan Petković potvrdio je da rok iz naredbe Okružnog suda Banja Luka nije ispoštovan.

- U tom predmetu lica su saslušana i dali su izjave. Mi smo od početka ukazivali i ukazivat ćemo i dalje, ako dođe do optuženja, da ovlaštena službena lica nisu izvršila pretres u skladu s naredbom Suda. U pitanju je naredba za pretresanje Okružnog suda Banja Luka izdata 27. novembra 2020. godine i jasno je navedeno da se pretres može vršiti u roku od 15 dana od dana izdavanja naredbe. S obzirom na to da je pretres bio 14. decembra, očito je istekao rok od 15 dana, koliko je navedeno u samoj naredbi. To je jedan od osnovnih procesnih prigovora na koji će odbrana, pretpostavljam svih osumnjičenih, ukazivati u toku postupka jer su dokazi koji su pribavljeni u toku pretresa, nezakoniti. Na tim dokazima neće se moći zasnivati eventualno optuženje - rekao je Petković.

VEZANI TEKST - Malverzacije i utaja poreza: U akciji "Fiskalna kasa" osumnjičene 32 osobe

Dodao je da predmet "Fiskalna kasa" nema apsolutno osnova jer iz svih do sada prikupljenih informacija i dokaza, ni na koji način nije dokazano da je program koji je naveden, sadržavao vođenje duplih fiskalnih kasa niti je to zabilježeno kod ugostitelja kod kojih je vršen pretres.

- Ovo je predmet koji će se završiti naredbom o obustavi istrage. Svi osumnjičeni su rekli da nemaju ništa protiv kontrola, ali apsolutno u ovom predmetu nema ništa nezakonito. Što se tiče te procesne greške, sigurno je da je do policije, ali u svakom slučaju, nije ni bilo osnova za tu akciju, jer nije postojala osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela - istakauo je Petković.

Zanimljivo je da je akcija provedena u vrijeme kada se promoviše potreba za uvođenjem novog fiskalnog sistema u Republici Srpskoj i već se spekuliše imenima firmi koje će praviti milionski softver za te namjene. Također, akcija je uslijedila ubrzo nakon što su ugostitelji prijetili protestima, žaleći se da im Vlada ne pomaže usljed pandemije koronavirusa i ukazujući na Federaciju BiH, koja je podijelila oko 30 miliona KM za turističko-ugostiteljski sektor.

Banjalučki portal Capital objavio je 14. decembra da Porezna uprava i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske provode akciju širom RS-a zbog sumnje da su ugostitelji utajili porez, zbog čega izuzimaju dokumentaciju i opremu iz ugostiteljskih objekata.

Tokom tog dana, iz MUP-a i Porezne uprave zvanično su saopćili da su u akciji "Fiskalna kasa" pretreseni deseci objekata u Banjoj Luci i Prijedoru zbog sumnje da se u njima koristio softver preko kojeg se vršila porezna utaja.

U Banjoj Luci je izvršen pretres u lokalima Kset, Cinecitta, Mala stanica, Mala stanica (TC Mercator), Casamassima, Mac Tire Pub, Kod Brke, Kazamat, Streamline, Vienna, Olivia, Lukijan, Vila Vrbas, Bizarre, Jova bar, pekara Malta, By Miscela, Kafeterija 5, Bonafides, Milky onassis, Plan B, MCB pivnica, San Trope, Sebastijan, Alegro i Scorpion. U Prijedoru je pretresen ugostiteljski objekt Voulez Vous.