open-navfaktor-logo
search
Pogled iz Zagreba
Puhovski: Hrvatska je izabrala Dodika za saveznika u BiH zbog Komšićevog mangupluka
Niko ne može pomoći Bosni i Hercegovini i njenim institucijama ako, prije svega, sami to ne čine, kaže politički analitičar
31.12.2019. u 07:46
get url
text
Žarko Puhovski

Republika Hrvatska od 1. januara 2020. godine preuzima predsjedavanje Evropskom unijom. Šta se može očekivati u kontekstu odnosa sa Bosnom i Hercegovinom u narednih šest mjeseci, možemo li se nadati nekoj konkretnijoj pomoći u nastojanjima da naša država napravi neki značajniji korak ka približavanju Evropskoj uniji?

Odgovor smo potražili u Zagrebu od uglednog profesora i političkog analitičara Žarka Puhovskog.

- Prije svega, država koja predsjedava Evropskom unijom u načelu ne može imati neke svoje posebne interese. U slučaju BiH pitanje je ima li Hrvatska uopće posebne interese. 

Ipak, nešto bi se moglo desiti i to u maju 2020. godine. Zagreb će tada biti domaćin samita Evropska unija – Zapadni Balkan i prema informacijama koje imam, Hrvatska će sa svojim partnerima pokušati skinuti blokadu Francuske kada su u pitanju Sjeverna Makedonija i Albanija i njihov put ka Evropskoj uniji.

Ukoliko se to desi, i BiH će po automatizmu biti barem manje daleko od evropskih integracija nego što je to u ovom trenutku. No, niko ne može pomoći BiH i njenim institucijama ako sami to ne čine – kazao je Puhovski na početku razgovora za Faktor.    

Prema riječima našeg sagovornika, sadašnji odnos zvaničnog Zagreba prema BiH mogao bi se okarakterisati kao pasivan.

- Prije dvije-tri godine činilo se da bi odnos Hrvatske i BiH mogao ići uzlaznom putanjom. No, izbor Željke Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda savršeno je odgovarao najvećim hrvatskim nacionalistima. Postoji veliki pritisak na vođstvo hrvatske politike da bude odlučnija kada je u pitanju odnos prema Komšiću. Njegovo mangupsko ponašanje i konfrotacija sa Zagrebom "natjerala" je da se Hrvatska ponaša politički pristojno, odnosno pasivno. Znači, nema političkog pomaganja što je najlošija opcija za BiH – istakao je Puhovski.    

Iz toga je, kako tvrdi Puhovski, nastala i apsurdna situacija.

-  Trenutni hrvatski saveznik u Bosni i Hercegovini je Milorad Dodik. Ne ulazeći kakav je predznak tog političkog opredjeljenja, radi se o odgovoru Hrvatske na Komšićev mangupluk – poručio je na kraju Puhovski.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.