Čitanju presude u Visokom krivičnom sudu u Ankari prisustvovali su pritvoreni optuženici i advokati.

Predsjednik suda Murat Ilhan pročitao je presudu prema kojoj je bivši potpukovnik Umit Gencer, koji je naložio čitanje deklaracije o puču na Turskoj radio televiziji (TRT), osuđen na teški doživotni zatvor zbog kršenja ustavnog poretka.

Bivši pukovnik Muhammet Tanju Poshor, koji je predvodio okupaciju zgrade TRT-a, kažnjen je dvostrukom kaznom teškog doživotnog zatvora.

Bivši major Fedakar Akca, koji je tokom pokušaja puča predvodio pohod tima pukovnije iz Predsjedničke garde na sjedište Generalštaba, osuđen je također kaznom teškog doživotnog zatvora.

Bivši major Osman Koltarla, zapovjednik jedinice komandosa Gardijske pukovnije, koji je bio odgovoran za sigurnost predsjedničkog kompleksa, osuđen je na doživotni zatvor.

Osuđeni su prethodno privedeni tokom akcija u okviru istrage o pokušaju vojnog udara terorističke organizacije FETO.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokopozicioniranih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno je oko 2.200 osoba.