open-navfaktor-logo
search
Protiv 23 osobe
PU Trebinje podnijela Izvještaj za krivično djelo "genocid" na području Konjica
Policijski službenici Policijske uprave Trebinje, u saradnji s pripadnicima Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma, Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS-a i Udruženjem žena žrtava rata RS-a, podnijeli su danas izvještaj protiv 23 osobe koje sumnjiče za "genocid", saopćeno je iz PU Trebinje.
01.03.2022. u 15:55
get url
text
PU Trebinje

Izvještaj je podnesen Okružnom javnom Tužilaštvu Trebinje, a protiv osoba inicijala R.H., S.H., M.P., S.K., N.H., Z.Z., Z.A., Š.N., N.B., Z.D., E.Ž., M.D., Lj.Š., Ž.M., S.H., A.I., J.D., S.Ć., J.G., H.D., Z.M., E.L. i R.D.

- Lica se sumnjiče da su počinila krivično djelo "genocid" iz člana 141 KZ SFRJ. i krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona SFRJ i uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika iz člana.151, Krivičnog zakona SFRJ.

Prijavljena lica se sumnjiče da su u svojstvu odgovornih lica, za područje općine Konjic, a po predhodnom dogovoru sa nadređenim, u periodu 1992-1995 godine, tokom trajanja ratnih dejstava, sami ili skupa planirali i organizovali sistematičan napad, usmjeren protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.