open-navfaktor-logo
search
Kako znati
Psiholozi otkrivaju znakove da se udajete za pravog
Ako ste odlučili ući u brak, trebat će vam više od ljubavi za istinsku sreću. To na prvu zaista zvuči tužno, ali je istinito, jer neko koga toliko volite ne mora biti i vaš najbolji životni partner
20.12.2019. u 18:35
get url
text

Pravu ljubav često je teško pronaći, ali jednom kada je pronađete vaš život postaje lakši. Ako ste odlučili ući u brak, trebat će vam više od ljubavi za istinsku sreću.

To na prvu zaista zvuči tužno, ali je istinito, jer neko koga toliko volite ne mora biti i vaš najbolji životni partner.

Psiholozi uskaču u pomoć, pa u nastavku otkrivaju nekoliko savjeta koji se mogu primijeniti i u prvim danima veze kako biste znali – jeste li napravili pravi izbor.

Jedno drugome čitate misli

Istraživanja su pokazala da kad se zaljubite, partner i tvi počinjete isto razmišljati. Nakon što provedete dugo vremena zajedno, razumijet ćete potrebe, misli i reakcije partnera. Ova povezanost predstavlja više od samog poznavanja druge osobe. Možete razumijeti jedno drugo i u potpunoj tišini. Sljedeći put kad budete zajedno, pokušajte pokazati nešto smiješno bez objašnjavanja. Ako se nasmije to je dobar znak.

Dijelite iste poglede na budućnost

Jednom kad pronađete ljubav svog života, vrijeme je da počnete razmišljati o budućnosti. Vjerovatno mu želite predstaviti svoje ideje kako biste mogli maštati o tome zajedno. Ne morate dijeliti iste strasti, ali uvijek ćete pronaći način da se vaše ideje poklope. Imati svoju slobodu dok ste s nekim u vezi, najvažnija je stvar ako želite da vaša ljubavna priča traje do kraja života.

Vaša veza vrijedna je truda

Predanost je jedan od stubova veze, pogotovo ako je riječ o braku. No, kompromis je jednako potreban, jer psiholozi sa Univerziteta Kobe u Japanu tvrde da veza u kojoj se ne žrtvujete, neće trajati dugo. To znači da ćete morati popuštati i ponekad dopustiti i partneru da bude u pravu. Ako ste zadovoljni s tim što njega usrećujete i ako mislite da je vaša veza vrijedna truda, pronašli ste pravu osobu.

Vaš mozak drugačije funkcionira

Svi mi mislimo da ljubav dolazi iz srca, ali zapravo sve se događa u glavi. Psiholozi sa Univeziteta Stony Brook dokazali su da je naš mozak drugačiji kada smo zaljubljeni. Kada pomislite na partnera, centar mozga bit će stimuliran i zbog toga ćete osjetiti "leptiriće" u stomaku.

Jedno drugome ste podrška

Nakon dugog dana na poslu, sve što želite je biti pored partnera. Biti podrška jedno drugome važna je stvar i samo tako se možete osjećati ravnopravno. Riječi podrške od osobe koju volite grade vaše samopouzdanje.

Ne morate se dokazivati drugima

Ovo je važno, jer kada pronađete srodnu dušu, osjećat ćete se normalno. Živjet ćete kako ste živjeli i do sada samo što ćete imati drugačiji izvor sreće. Zbog toga ćete biti zahvalni na svojoj vezi i nećete se pretvoriti u osobu koja stalo priča o partner, jer nećete imati potrebu da se dokazujete drugima. Vaši profili na društvenim mrežama neće biti puni vaših fotografija, jer ćete se koncentrisati na vaš odnos, a ne na to šta će drugi misliti o vama.

Želite partnera upoznati sa svojom porodicom

Psiholozi kažu da kada je riječ o vezama, tražimo odobrenje od naših najmilijih jer osjećamo zadovoljstvo ako se partner njima svidi. Kada upoznate pravog, instinktivno ćete ga željeti upoznati sa najbližim prijateljima i porodicom. 

Pronalazite zadovoljstvo u spavaćoj sobi, ali i izvan nje

Seks je važan, ali nije glavni stub koji gradi hemiju u vezi. Fizička privlačnost biti će veća kada vas zagrle ruke onog pravog. Ponekad, jedan osmijeh, jedna riječ ili dodir pružit će vam osjećaj zadovoljstva.

Osjećate se drugačije kada ste odvojeni

Čuvanje samostalnosti ključ je za održanje duge veze. Stvaranje prostora za drugu osobu u svom životu, veliki je korak. Kada pronađete pravog, biti ćete sretni i on će se jednostavno uklopiti u vaše dnevne rutine, pa biste se mogli čudno osjećati kada ste odvojeni.

"Ja" postaje "mi"

Psiholozi sa Univerziteta u Teksasu zaključili su da izgovaranje "mi" umjesto "ja" mora svakome u jednom dijelu života doći prirodno. Postajete jak tim sa svojim partnerom i svjesni ste da je on jedna od rijetkih osoba u životu koja će vam uvijek čuvati leđa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.