navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Poput meditacije

Psiholozi objasnili kako nam kuhanje tačno može pomoći u savladavanju stresa

Kuhanje, posebno ako to radite za druge, ima niz psiholoških prednosti.

Objavljeno: 23.04.2020. u 18:29
get url
text

- Pripremanje hrane može biti odlično jer omogućuje ljudima kreativno izražavanje. Postoji puno literature koja govori o povezanosti kreativnog izražavanja i opće dobrobiti. Bilo da slikate, svirate neki instrument ili pravite kolače, to vas na neki način oslobađa od stresa i omogućavam vam da se izrazite - kaže profesorica psihologije na Univerzitetu u Bostonu, Donna Pincus.

Stres je povezan sa mnoštvom mentalnih i fizičkih problema, a pronalaženje načina da se riješite tog stresa važno je za vođenje zdravog života.

Kad pečete ili kuhate za druge ljude, to također može biti koristan način za prenošenja osjećaja. Ponekad za nešto ne postoje riječi, a samo hrana može "izraziti" ono što pokušavate reći.

- Može biti korisno da ljudi koji imaju poteškoće u izražavanju osjećaja riječima da zahvalnost ili suosjećanje pokažu s onim što su ispekli ili skuhali - dodaje Susan Whitbourne, profesorica psihologije na Univerzitetu Massachusetts.

Svi smo čuli za blagodati meditacije koja može povećati sreću i smanjiti stres, a kuhanje može donijeti iste nagrade.

- Kuhanje zapravo zahtijeva dosta pune pažnje. Morate mjeriti, usredotočiti se fizički na ono što radite. Ako se fokusirate na miris i okus, na to da budete prisutni u onome što stvarate, taj čin pažljivosti u tom trenutku može također rezultirati smanjenjem stresa - objašnjava Pincus.

Ovo uvjerenje jedan je od razloga zašto je kulinarska umjetnička terapija sve više uobičajena odmah iza umjetničke terapije.
John Whaite, pekar koji je 2012. osvojio "The Great British Bake Off", javno je rekao da mu je kuhanje pomoglo u suočavanju sa njegovom maničnom depresijom.

Dok kuhate nemate vremena razmišljati o drugim stvarima jer ste fokusirani na ono što radite.

Iako proces kuhanja može doprinijeti općem osjećaju dobrobiti, ako to radite za druge za druge samo ćete pojačati taj osjećaj.

- Pripremanje hrane za druge može povećati osjećaj blagostanja, pridonijeti olakšanju stresa i učiniti da se osjećate kao da ste učinili nešto dobro za svijet, što možda povećava vaš smisao života i povezanosti sa drugim ljudima - kazala Pincus.

Međutim, ako je kuhanje aktivnost koja vam uzrokuje stres, onda možda nećete imati ove psihološke koristi jer je uklanjanje stresa jedna od glavnih prednosti pripreme hrane, prenosi HuffPost.