open-navfaktor-logo
search
Preventivno djelovanje
Psi moraju biti pod kontrolom vlasnika, kazne i do 1.500 KM ako nema povoca ili brnjice
Vlasnici pasa odgovorni su za svoje ljubimce, te za svako ponašanje koje šteti toj životinji ili dovodi u opasnost ljude u okruženju, mogu prekršajno i krivično odgovarati. 
08.10.2021. u 08:03
get url
text
get url
text

Posljednji slučaj koji se dogodio u Sarajevu, kada su dva rotvajlera napala i izujedala ženu u centru grada, šokirao je sve one koji su imali priliku vidjeti fotografije povrijeđene žene. Vlasnica pasa je uhapšena, a rotvajleri su joj privremeno oduzeti, te su pod nadzorom veterinarske inspekcije smješteni u azil Prača.

Reaktivnost ili agresivnost

Prema riječima Amira Zahirovića, profesora na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, koliko je on upoznat, još niko nije proglasio da su neke rase pasa više ili manje opasne.

VEZANI TEKST - Uhapšena vlasnica rotvajlera koji su u centru Sarajeva izgrizli ženu

- Sve je to u zavisnosti od onoga kako vlasnik postupa prema tim životinjama. Ne možemo reaktivnost miješati sa agresivnosti. Životinje moraju biti pod kontrolom vlasnika sve vrijeme dok su napolju. Psi se ponašaju prirodno u svakoj sredini, onako koliko im vi dozvolite. Da su psi bili pod kontrolom vlasnice psa, odnosno da su bili na povocu, ovo se sigurno ne bi desilo – kazao je Zahirović.

Nijedan pas nije sam po sebi agresivan, a to da li će postati, uzrokovano je mnogim faktorima.

- Ukoliko dođe do promjene u ponašanju psa, odnosno ukoliko vlasnik procijeni da je njegov ljubimac postao agresivan, on u tom slučaju treba potražiti pomoć od nadležnih veterinarskih organizacija. Agresivnost može biti multifaktorijalne prirode. Ona može biti posljedica nekog oboljenja, a ne samo promjene ponašanja – istakao je naš sagovornik.

Da pas ne bi napao nekoga, potrebno je prije svega preventivno djelovati. Međutim, ukoliko dođe do napada, čovjek u toj situaciji obično i nema priliku da reaguje.

- To je i razumljivo, zbog straha. On nema vremena da reaguje. Ipak su na otvorenom, pas je nadmoćnija životinja nad nekim ko nije njegov vlasnik. Može se samo preventivno djelovati. U svakom slučaju treba izbegavati poglede sa psom, pogotovo neke prijeteće poglede. I truditi se maksimalno da ih ne izazove sa svojim ponašenjem – objasnio je.

Godinama su veliki problem na ulicama bili i psi lutalice, za šta najveću odgovornost snose nesavjesni vlasnici koji ih napuštaju.

- Kao dugogodišnji kliničar ne mogu pojmiti da neko ostavi psa na ulici. To je za mene kao da ste ostavili dijete na ulici. Obično ih ostavljaju ili zbog neimaštine ili iz razloga da im dojadi jer većina vlasnika ima pogrešnu percepiju da je pas ili drugi kućni ljubimac igračka, pa kad mu dosadi igračka, on će je jednostavno pustiti na ulicu. S moje tačke gledišta, to je nepojmljivo, pogotovo u današnje vrijeme kada postoje azili i kada postoji mogućnost da se pas humano skloni s ulice, bilo putem azila, udomljavanja ili na neki drugi način - kaže Zahirović.

Zakonske odredbe

Još nije poznato šta će se dogoditi sa rotvajlerima koji su napali ženu, a koji su trenutno smješteni u azil Prača.

VEZANI TEKST - Stanovnici uznemireni: Dva rotvajlera bez nadzora šeću ulicom kojom prolaze djeca

- Pas se može uspavati samo ukoliko pati od neizlječive bolesti, ukoliko to vlasnik zahtijeva i u slučaju kada stručno lice ustanovi da se radi o agresivnom psu i da ne postoji mogućnost da mu se smanji agresivnost – zaključio je Zahirović.

Krivični zakon Federacije Bosne i Hercegovine predviđa kazne za nesavjesno čuvanje pasa i drugih opasnih životinja. Osoba koja pse ili druge opasne životinje izvodi na javna mjesta bez propisane brnjice ili druge odgovarajuće zaštite i bez direktnog čuvanja i time izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili imovinu, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci. Ako je tim krivičnim djelom neko povrijeđen, vlasnik će se kazniti zatvorom do tri godine.

Prekršajne sankcije regulisane su kantonalnim zakonima o javnom redu i miru. Tako će se, naprimer, u Kantonu Sarajevo, novčanom kaznom od 100 KM kazniti onaj čija životinja svojim glasanjem narušava javni red i mir. Kaznu od 500 do 1.500 KM dobit će onaj koji bez nadzora ili zaštitnih sredstava drži i vodi opasne životinje koje drugog mogu prestrašiti ili povrijediti ili ko na javnom mjestu zlostavlja životinje, odnosno na drugi način sa njima surovo postupa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.