open-navfaktor-logo
search
Liga prvaka
PSG uz hat-trick Mbappea deklasirao Pjanićevu Barcelonu, Liverpool bolji od Leipziga
Fudbaleri PSG veliki preokretom savladali su Barcelonu s 4:1 na Nou Campu u prvom meču osmine finala Lige prvaka, dok je Liverpool u drugom susretu s 2:0 slavio u gostima kod RB Leipziga.
16.02.2021. u 22:52
get url
text
get url
text

U prvoj ozbiljnijoj situaciji na meču Barcelone i PSG-a našao je Antoine Griezmann u 14. minuti, ali je loše zahvatio loptu na ivici peterca, pa je ona bila lagan plijen za Keylora Navasa.

Pet minuta kasnije Mauro Icardi je imao odličnu šansu za goste nakon proigravanja Kyliana Mbappea, no šutirao je jako loše, što je omogućilo Pedriju da otkloni opasnost.

Katalonci u čijem početnom sastavu po prvi put u ovosezonskom izdanju Lige prvaka nije bilo našeg Miralema Pjanića poveli su u 28. minuti nakon što je Lionel Messi sigurno realizovao najstrožiju kaznu. Prethodno je u šesnaestercu PSG-a srušen Frenkie de Jong, a njegov zemljak Bjorn Kuipers je pokazao na bijelu tačku.

Nepune dvije minute kasnije Ousmane Dembele je mogao "nokautirati" goste, no slabo je šutirao iz izgledne pozicije.

Već u 32. minuti uslijedila je kazna kada je Mbappe sa linije peterca pogodio mrežu iza leđa Marc-Andrea Ter Stegena. 

U 35. minuti odličnu priliku za totalni preokret gostiju imao je Leyvin Kurzawa, no njemački golman među stativama Barce uspio je loptu skrenuti u korner.

Samo dvije minute kasnije domaći sastav je odigrao odličnu akciju, u izglednoj situaciji našao se Griezmann, ali je njegov šut otišao pored lijeve stative Navasovog gola.

Period utakmice nakon izjednačujućeg gola PSG-a obilovao je prilikama, a u tim momentima francuski prvak je bio nešto bolji rival. U periodu od 38. do 40. minute izveli su tri vezana kornera, ali iz njih nisu uspjeli ozbiljno ugroziti gol Barcelone.

Poslije kornera u 45. minuti Icardi je bio najviši u skoku, no njegov udarac je otišao pored gola.

Drugo poluvrijeme na Nou Campu počelo je šansom za Moisea Keana, ali ju je osujetila dobra intervencija Ter Stegena. 

U 61. minuti jedan od fudbalera PSG-a je igrao rukom u šesnaestercu, ali se Kuipers nije oglasio.

Četiri minute kasnije Mbappe je drugim golom donio totalni preokret gostima, koji su na slavlje morali malo pričekati jer je nizozemski sudija provjeravao je li postojao prekršaj u napadu, a ustanovio je da nije bilo ništa sporno.

Već u narednoj minuti Mbappe je mogao do hat-tricka. Ter Stegen je spasio Barcelonu.

Ipak, ni njemački čuvar mreže nije ništa mogao u 70. minuti kada Kean pogađa za 3:1 nakon asistencije Paredesa.

Koeman je u 79. minuti napravio trostruku izmjenu, a priliku umjesto Sergija Busquetsa dobio je i Miralem Pjanić. Ni ove, pomalo zakašnjele promjene, nisu utjecale na konačan ishod.

Da stvar bude gora po Katalonce Mbappe je sjajnu partiju na Nou Campu krunisao u 85. minuti kada je kompletirao hat-tricu za konačnih 4:1 i tako svom timu odškrinuo vrata četvrtfinala.

Golove s utakmice Barcelona - PSG pogledajte OVDJE.

Početak susreta između RB Leipziga i Liverpoola obilježila je odlična prilika za domaćin tim, a imao ju je Dani Olmo. Aktuelne prvake Engleske poslije udarca mladog Španca u petoj minuti spasila je stativa.

Redsi su uzvratili deset minuta kasnije preko Mohameda Salaha ali je Peter Gulasci bio na visini zadatka i "skinuo" šut Egipćanina.

Iz prvog dijela vrijedi još izdvojiti prilike Sadija Manea iz 24. minute kada je glavom šutirao iznad prečke, te pokušaj Andrewa Robertsona iz 32. minute, kada je loptu poslao nekoliko centimetara iznad gola domaćeg tima.

Već u prvoj minuti nastavka njemački predstavnik je mogao do vodstva, ali je to spriječila fantastična reakcija Alissona poslije šuta Nkunkua.

Kazna za promašaj stigla je u 53. minuti kada je Salah pogodio za 0:1, da bi samo šest minuta poslije Mane udvostručio prednost izabranika Jurgena Kloppa.

Leipzig je ubrzo uzvratio, no Angelino i Olmo nisu bili precizni koliko protivnički fudbaleri, iako su bili u dobrim pozicijama.

Rezultat se do kraja nije mijenjao pa će Redsi imati ozbiljnu prednost u revanšu.

Pogotke s meča RB Leipzig - Liverpool pogledajte OVDJE.

Revanš-mečevi na programu su 10. marta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.