open-navfaktor-logo
search
Akcija SIPA-e
Prvoosumnjičeni u predmetu "Rudnik": Pogledajte privođenje Envera Bijedića u Tuzli
Pripadnici SIPA-e, nakon pretresa njegovih objekata u akciji kodnog naziva "Rudnik", priveli su predsjednika Socijaldemokrata BiH (SD) Envera Bijedića.
18.02.2021. u 11:00
get url
text

On je jedan od šest osumnjičenih za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, tačnije sumnjiči se da je rukovodio tom grupom.

Osim Bijedića, pod kontrolom SIPA-e nalaze se i Aziz Čačković, Amir Tursunović i Amir Sušić, sva trojica kadrovi te stranke, kao i privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić, vlasnici firme "Minning and Drilling" iz Gračanice.

Aziz Čačković direktor je Rudnika soli Tuzla d.d., Amir Sušić je bivši direktor, a Tursunović je predsjednik Nadzoronog odbora.

VEZANI TEKST - Detalji akcije u TK: SIPA uhapsila Envera Bijedića i njegove saradnike, pod lupom istražitelja višemilionski tender

Oni se sumnjiče za dodjeljivanje poslova ekploatacije u Rudniku soli Tuzla firmi koja nema kapacitete za tu vrstu polsova.

Konkretno, terete se da su firmi "Minning and Drilling" namjestili tender vrijedan 5,5 miliona KM, te pritom stekli veću nezakonitu imovinsku korist.

Svi osumnjičeni će svi biti privedeni u prostorije SIPA-e na ispitivanje, nakon čega će se odlučiti o daljim koracima.

Iz Tužilaštva TK najavili su konferenciju za medije na kojoj će iznijeti detelje ove, kako su naveli, višemjesečne istrage.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.