open-navfaktor-logo
search
Tradicija
Prvomajske budnice razveselile građane širom BiH
Povodom Međunarodnog praznika rada, i jutros je tradicionalna Prvomajska budnica probudila građane više bh. gradova.
01.05.2022. u 09:24
get url
text
Prvomajske budnice

U Zenici su Prvomajsku budnicu svirali članovi Udruženja građana Duvački orkestar Zenica, po 95. put. Koračnice nisu svirali samo 2020. godine zbog pandemije koronavirusa.

- Ova će Budnica biti prilika da se prisjetimo i našeg bivšeg dirigenta Vlade Mijatovića, koji je nedavno preminuo, kao i člana Ljubomira Kelave, koji je također preminuo unazad godinu dana. Obojica su po više od 50 godina bili članovi našeg orkestra te su naše sugrađane budili na 1. maj. Danas imamo 25 članova, koji su svi mlađi te neki od njih još uvijek učenici Srednje muzičke škole Zenica. Imamo i muzičara koji su završili akademiju – kazao je dirigent zeničkog orkestra Nedim Telalović, piše Zenicablog.

I u Mostaru je Budnica krenula u 6 sati jutros, a u Mostar se ove godine vraća i sindikalni grah koji će biti dijeljen na mostarskoj šetnici. 

I Travničane su i ove godine, povodom Međunarodnog praznika rada, probudili zvuci Prvomajske budnice koja sve raspoloži.

Organizirali su je Duvački orkestar – Muzičko društvo Travnik u saradnji s JU Centar za kulturu općine Travnik. 

Rudarska glazba Kakanj, pod dirigentskim vodstvom Zeničanina Arnesa Bajramovića, također je jutros svirala Prvomajski budnicu ulicama tog grada. Oni su u muzički pohod ulicama Kaknja krenuli u šest sati, ispred katoličke crkve u tom gradu.

Budnica je zasvirala i u Kaknju.

- Tradicija sviranja popularnih koračnica u Kaknju za 1. maj traje od 1952. godine, ali smo i mi, zbog koronavirusa morali napraviti pauzu 2020. godine. Jutros smo svirali do 7.45 sati, a ljudi su izlazili na ulice ili su nas pozdravljali s prozora svojih stanova i kuća - rekao je dirigent Arnes Bajramović iz Rudarske glazbe Kakanj, najavivši da će doći u Sarajevo gdje ćemo danas svirati i tako dati podršku i rudarima tokom protestne šetnje.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.