open-navfaktor-logo
search
Praznik rada
Prvomajska budnica na ulicama bh. gradova: Svirali i u Ćiri, pridružili se oldtimeri...
Povodom Međunarodnog praznika rada, i jutros je tradicionalna prvomajska budnica probudila građane više bh. gradova.
01.05.2023. u 08:23
get url
text

Hrvatska glazba Mostar održala je tradicionalnu prvomajsku promenadu ulicama Mostara na Međunarodni praznik rada.

Oni su budnicom u 6 sati poželjeli dobro jutro svim Mostarcima i izvodeći poznata djela zabavne muzike čestitala građanima 1. maj, Međunarodni praznik rada.

Muzičko društvo Travnik i ove godine tradicionalno je probudilo Travničane prvomajskim urankom. U turističkom vozu Ćiri, travnički svirači su i ovog prvog maja obišli grad svojom muzikom.

Kao i uvijek, i ove godine je sve počelo ispred "Ivekove kuće" na Kalibunaru, a završilo u donjem dijelu grada, objavio je Travnički.info.

Uranak u Travniku

Travnik (FOTO: Travnički.info)

Duvački orkestar Zenica svirao je jutros ulicama i kvartovima tog grada 97. prvomajsku budnicu, kojom građane tog grada zvanično na prvomajski uranak bude od 1926. godine.

- Kao i svakog 1. maja, krećemo iz rudarskog naslja i Rudarske ulice. Tu se kiti kamion, a to su prvi ljudi s kojima se čestitamo za 1. maj - kazao je dirigent i potpredsjednik Upravnog odbora Duvačkog orkestra Zenica Azur Bijedić.

Prvomajski uranak i budnica su, podvlači, kruna njihovog rada tokom godine, jer se praktično cijelu godinu pripremaju za ovaj momenat.

Petnaestogodišnja Edna Krkić ističe kako je jako lijepo vidjeti sugrađane koji se raduju njihovom prolasku i muziciranju ulicama grada.

- Meni ovo dosta znači, jer svi dijelimo istu ljubav za muziku i to nam donosi radost - kaže Krkić.

Prvomajska budnica u Zenici

Zenica (FOTO: Fena)

I ove je godine Limena glazba "Lašva" iz Nove Bile održala tradicionalnu prvosvibanjsku budnicu kroz Vitez, Novu Bilu i Novi Travnik.

Za građane Živinica jutros je Limena glazba "Konjuh" po 71. put izašla na ulice kako bi odsvirala budilicu. No ove godine se obilježavanju Prvog maja pridružio Oldtimer klub Mačkovac, jer je zadaća oldtimer kluba očuvanje tradicije, pa je ovaj mimohod obogaćen defileom starovremenskih vozila u kojem je najstariji bio Mercedes Phonton iz 1955. godine, piše Živinice.ba.

Budnica u Živinicama

Živinice (FOTO: Živinice.ba)

I građane Livna je Prvomajskom budnicom pozdravila Gradska limena glazba HKUD "Dinara".

Širom svijeta se danas obilježava 1. maj, kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima sa policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero ih osuđeno na smrt.

Crvena zastava postala je simbol krvi koja je pala za ostvarivanje radničkih prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.