Intervenisala je konjica. Povrijeđeno je nekoliko policajaca i učesnika, dok su uhapšene četiri osobe.

Festival, najavljen na Facebooku i nazvan "La Boum", žargonska riječ na francuskom za zabavu, obećao je nastup poznatih DJ-a, uključujući Davida Guettu, i tvrdio da se neće poštovati pravila o koronavirusu.

Iako je kasnije rečeno da je sve šala, prema navodima policije u parku Bois de la Cambre u četvrtak popodne ipak se okupilo 1.500 do 2.000 ljudi, nakon što su desetine hiljada na Facebooku registrirali svoj interes za taj događaj, piše The New York Times.

Uprkos nekoliko upozorenja, rekla je policija, prisutni su odbili da odu, a neki su skandirali "Sloboda!" i bacali boce. Policija je koristila vodene topove u rastjerivanju gomile.

Mediji su primijetili da bi neobično toplo vrijeme najvjerovatnije svakako privuklo veći broj ljudi u park, ali da je ova podvala znatno povećala njihov broj.

Nivo frustracije, posebno među mlađim ljudima, visoka je u Belgiji, jer se novi slučajevi COVID-19 povećavaju, a bolnice postaju preopterećene uprkos višemjesečnim ograničenjima.

Belgija je od oktobra pod djelomičnim lockdownom, zatvoreni su restorani i barovi, a pravila nalažu stanovnicima rad od kuće i ograničavaju socijalne kontakte na jednu osobu po domaćinstvu. Do četiri osobe smiju se sastajati vani, sve dok nose maske i poštuju pravila o distanci. Prošle sedmice, kao odgovor na sve veći broj novih slučajeva zaraze i porast broja hospitaliziranih pacijenata, belgijske vlasti pooštrile su pravila, naredivši zatvaranje frizerskih i kozmetičkih salona i omogućivši manje potrebnim trgovinama da uslužuju kupce samo po dogovoru.

Premijer Alexander De Croo objavio je na Twitteru da je skup u Briselu "potpuno neprihvatljiv".

- Razumijem da su svi umorni od korone. Ali pravila postoje s razlogom i obavezuju svakoga. Bolnice se pune. Solidarnost je sada ključ slobode sutra - dodao je.

Annelies Verlinden, belgijska ministrica unutrašnjih poslova, priznala je da "za mnoge ljude, posebno za mlade, kriza COVID-a traje vrlo dugo." Ali rekla je da je okupljanje u Briselu "šamar svima onima koji čine sve da poštuju mjere koronavirusa".