Prvo međunarodno violinsko takmičenje u Sarajevu: Renomirani profesor Paul Roczek odlučivat će o najboljim

Objavljeno: 15.07.17 u 14:50

U organizaciji Malog Mozarta Sarajevo u bh. prijestolnici je počelo prvo međunarodno violinsko takmičenje jugoistočne Evrope "Sarajevo Southeast European Violin Competition" (SASEVC).

Roczek: Danas će održati majstorsku radionicu
Roczek: Danas će održati majstorsku radionicu

O najboljim, koji će biti proglašeni 20. jula, odlučivat će osmočlani žiri kojim će predsjedavati renomirani emeritus univerzitetski prof. Paul Roczek sa Univerziteta Mozarteum, Salzburg. On će danas u 17 sati na Muzičkoj akademiji održati majstorsku radionicu "Austrijska tradicija interpretacije klasične muzike, sa posebnim fokusom na djela Mozarta".

- Naša misija je da svi učesnici, studenti, djeca, mladi profesionalci i njihovi edukatori iz Kantona Sarajevo, Bosne i Hercegovine i cijele jugoistočne Evrope mogu interaktivno obogatiti i afirmisati svoja referentna portfolija, pokazati i prezentirati svoje stručno znanje i svoje vještine, razmijeniti i uporediti svoja programska i kvalitativna edukativna lokalna iskustva sa naprednim i renomiranim profesorima sa međunarodno istaknutih univerziteta- istakli su organizatori.

Mali Mozart Sarajevo je fokusiran na njegu i razvoj muzičke kulture, edukacije i scenske umjetnosti novih generacija nadarene djece i mladih umjetnika iz Bosne i Hercegovine.

- Ovaj događaj ima potencijal da stavi Sarajevo u žižu interesovanja kao regionalni centar za talentovane, stručne i perspektivne mlade ljude i da djeluje kao edukativno-kulturni most između centralne i jugoistočne Evrope. Također, SASEVC ima potencijal da bude dodatni katalizator za jačanje već duboko ukorijenjenih kulturnih, ekonomskih i historijskih veza između Austrije, Bosne i Hercegovine i našeg cijelog regiona. Naša namjera je da preko renomirana 3 člana žirija iz Austrije iskoristimo ovu priliku da stavimo fokus na edukaciju i dodatno ukažemo na kvalitativne i strukturalne programske razlike između centralne Evrope i našeg regiona jugoistočne Evrope- podcrtali u organizatori.