open-navfaktor-logo
search
"Angel City"
Prvi tim u većinskom vlasništvu žena, među vlasnicama i Serena Williams
Investiciona grupa nazvana "Angel City" predvođena Oscarom nagrađenom glumicom Natalie Portman, a u kojoj je i ponajbolja teniserka svih vremena Serena Williams, finansirat će fudbalski klub sa sjedištem u Los Angelesu, koji će se od 2022. takmičiti u američkoj Nacionalnoj ženskoj fudbalskoj ligi (NWSL).
22.07.2020. u 08:16
get url
text

- Danas činimo uzbudljiv korak objavljujući prvu vlasničku grupu koju većinom čine i vode žene. Cilj nam je zajednički izgraditi ne samo pobjedničku ekipu na terenu već i razviti strastvenu navijačku bazu - kazala je jedna od osnivačica i poznata aktivistkinja u promociji ženskih prava Natalie Portman.

U NWSL-u se trenutno se takmiči osam ekipa, ali nijedna nije iz Kalifornije, iako ih u članstvu ima devet, a to su: Chicago Red Stars, Houston Dash, North Carolina Courage, OL Reign, Orlando Pride, Portland Thorns FC, Sky Blue FC, Utah Royals FC i Washington Spirit.

Predsjednica vlasničke grupe koju većinom čine žene je medijska poduzetnica Julie Uhrman, a investicioni dio ove priče vodi suprug Serene Williams i suosnivač internetske kompanije Reddit Alexis Ohanian.

Ono što je zanimljivo jeste da se u vlasničkoj grupi našla i njihova dvogodišnja kći Alexis Olympia Ohanian Jr.

Iz glumačkog svijeta na spisku vlasnika su Uzo Aduba, Jessica Chastain, America Ferrera, Jennifer Garner i Eva Longoria, voditeljica Lilly Singh, a tu je i 14 proslavljenih američkih fudbalskih reprezentativki među kojima se ističu Mia Hamm, Lauren Cheney Holiday i Abby Wambach.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.