open-navfaktor-logo
search
Vijeće sigurnosti UN-a
Prvi sukobi u Predsjedništvu BiH: Alkalaj; Cvijanović odbila ruku Bećirovića i Komšića
Sven Alkalaj, ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u reagirao je večeras na izjave iz kabineta predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, u kojima je njegovo obraćanje pred Vijećem sigurnosti UN-a, gdje je u toku sesija na kojoj se razmatra izvještaja o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale, ocijenjeno kao "neprihvatljivo i manipulativno". 
12.12.2022. u 21:16
get url
text

VEZANI TEKST - Brammertz udario žestok šamar pred Vijećem sigurnosti Srbiji i Milanoviću zbog Srebrenice

- U vezi informacije objavljene u sredstvima informisanja u bh. entitetu Republiku Srpska (RTRS i drugi) povodom održavanja sastanka Vijeća sigurnosti UN, posvećenog izvještaju o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale i obraćanja Stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine na pomenutom sastanku koje je okarakterisano kao neprihvatljivo i manipulativno od strane kabineta Željke Cvijanović, predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine, obavještavamo javnost o sljedećem:

Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN-u u New Yorku sačinila je prijedlog obraćanja ambasadora Svena Alkalaja, stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri UN-u na temelju informacija, dobijenih putem Ministarstva vanjskih poslova BiH od Ministarstva pravde BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, te Suda BiH i Tužilaštva BiH, a sve u skladu sa ranije uspostavljenim procedurama. Iz toga proizlazi da navedene institucije i njihovi elementi na temelju kojih je sačinjeno obraćanje stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine na sjednici Vijeća sigurnosti, također, manipuliraju činjenicama. Očito je veličanje i slavljenje ratnih zločinaca i ratnih zločina postao trend i politika djelovanja u bh. entitetu Republika Srpska, ali i u pojedinim južnim dijelovima Bosne i Hercegovine, kojima vidno smetaju sudski utvrđene činjenice od strane Međunarodnog krivičnog suda iz Haga.

S obzirom da govor ne sadrži nikakve proizvoljne ili političke ocjene, već navodi jasne i sudski utvrđene činjenice, očigledno je da kabinet predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović, ne želi da prihvati pruženu ruku iz druga dva kabineta u vezi usaglašenog nastupa u Vijeću sigurnosti UN-a, čime svjesno devalvira nastup Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni - navodi se u saopćenju koje potpisuje Alkalaj. 

Obraćanje Alkalaja, kako je objavila RTRS, nije dobilo konsenzus u Predsjedništvu BiH. 

U kabinetu Cvijanović Srni je rečeno da je govor Alkalaja "neprihvatljiv i manipulativan, jer činjenično i terminološki ne odražava stvarno stanje". Iz kabineta su naglasili da Alkalajevo obraćanje predstavlja percepciju samo jednog naroda kako o ratnim događajima, tako i u procesima u okviru dejtonske BiH.

 

 

 

 

                                                                                          

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.