open-navfaktor-logo
search
Odluka CIK-a
Prvi slučaj: SDA-ov Saša Lukić treba ući u Dom naroda FBiH umjesto SDP-ovog Igora Stojanovića
Umjesto SDP-ovog Igora Stojanovića u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine treba ući SDA-ov Saša Lukić kao delegat iz reda srpskog naroda.
23.03.2023. u 13:18
get url
text
Saša Lukić

VEZANI TEKST - Ko će umjesto Stojanovića u Dom naroda FBiH, CIK kaže iscrpljena je lista na kojoj je bio

Odluku o dodjeli mandata Lukiću danas je donijela Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine.

Lukić je bio na listi SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo, odakle je i Stojanović, a CIK je za ovu odluku primijenio kriterije o dodjeli mandata koje je usvojio prošle godine. 

Stojanoviću je prestao mandat s obzirom na to da je imenovan za potpredsjednika FBiH. CIK nije domah dodijelio mandat nekome drugom jer je lista na kojoj je bio Stojanović iscrpljena.

- CIK je na prošloj sjednici donio odluku kojom je Igoru Stojanoviću utvrđen prestanak manadata u Domu naroda Parlamenta BiH iz reda srpskog naroda. Lista s koje dolazi je ispcrpljenja, te je pripremljen prijedlog odluke da se mandat dodjeljuje iz istog kantona, kandidatu koji je osvojio najveći broj pojedinčanih glasova. U skladu s tim, odluka je da se mandat dodijeli Saši Lukiću s liste SDA za Skupštinu KS, koji je osvojio najviše pojedinačnih glasova, i to 1.709 - rečeno je na sjednici CIK-a.

Protiv je bio član CIK-a Vlado Rogić koji je bio stava da je mandat trebalo dodijeliti kandidatu iz reda srpskog naroda iz Livanjskog kantona.

On je kazao da je ovo slučaj koji dosad nije bio u praksi, a nema ni sudske prakse na koju bi se mogli osloniti, te da će u svakom slučaju biti interesantno vidjeti kako će Sud BiH odlučiti ukoliko bude iskorištena mogućnost žalbe na današnju odluku CIK-a. 

- Ovo je jedan od nedostataka Izbornog zakona - rekao je rogić.

Obrazložio je da se ne slaže sa predloženim rješenjem jer se dosad već jednom, pri dodjeli mandata, postupilo po kriteriju najvećeg broja stanovništva iz određenog konstitutivnog naroda, te treba slijediti drugi kriterij, a to je najveći količnih, odnosno pozicija na listi.

Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK-a, istakla je da postoje tri kriterija i svi se primjenjuju kumulativno, odnosno o broj stanovnika, i kvalificiranost političkog subjekta i broj sovojenih ličnih glasova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.