open-navfaktor-logo
search
IT Chess Cup AgentLocator
Prvi put u historiji BiH: ŠK Sarajevo organizuje rapid turnir sa kojeg će se mečevi prenositi uživo
Šahovski klub Sarajevo u saradnji sa firmom AgentLocator ovog vikenda organizovat će turnir pod nazivom "IT Chess Cup AgentLocator 2021".
24.12.2021. u 18:58
get url
text

Organizoatori su poručili kako je ovo prvi rapid turnir u historiji naše zemlje sa kojeg će se mečevi prenositi uživo i to na najprestižnijim svjetskim šahovskim portalima chess24.com, chess.com, chessbomb.com i live.followchess.com

Otvaranje turnira je u subotu u 10.30 sati, u prostorijama firme AgentLocator (Maglajska 1), kada će se medijima obratiti akademik prof. dr. Enver Raljević, počasni predsjednik ŠK Sarajevo, ujedno i direktor turnira, te glavni predstavnik firme AgentLocator Dževdet Dautbegović.

Turnir je pozivnog karaktera. Nastupit će devet renomiranih šahista.

Prvi favoriti turnira po rejtingu su nekadašnji trostruki prvak bivše Jugoslavije u šahu, velemajstor Milan Vukić iz Banja Luke, zatim reprezentativac i osvajač srebrene olimpijske medalje za našu zemlju, velemajstor Emir Dizdarević.

Odmah nakon njih svoju šansu tražit će internacionalni majstor Goran Trkulja iz Zenice, te iskusni majstor FIDE Efim Muratović iz Goražda (zamijenio velemajstora Denisa Kadrića koji je dobio poziv za Svjetsko rapid prvenstvo). Ništa puno manje po kvaliteti i rejtingu ne zaostaju ni majstori FIDE Amir Hadžović i Muris Konjičanin iz Sarajeva, kao ni majstorski kandidat Muamer Mrnđić iz Konjica.

Svoju šansu na turniru za što bolji plasman tražit će i mladi Nermin Haznadar, prvak Bosne i Hercegovine u kategoriji do 18 godina, te majstorski kandidat akademik prof. dr Suad Kurtćehajić.

- Nagradni fond turnira je 7.000 KM, a pobjednik će pored nagrade od 1.800 KM osvojiti i pehar u trajno vlasništvo. Organizatori su osigurali nagrade sve takmičare. Održavanje ovog turnira, uz glavnog pokrovitelja AgentLocator, pomogle su kompanije: Radius, Tamex, Kodeks, Standard-Em, Alba i Topuz - saopćili su iz ŠK Sarajevo.

Raspored i satnica

Subota - 1. kolo: 11 sati, 2. kolo: 12.30 sati, 3. kolo: 14 sati, 4. kolo: 17 sati.
Nedjelja - 5. kolo: 10 sati, 6. kolo: 11.30 sati, 7. kolo: 13 sati, 8. kolo: 15 sati i 9. kolo: 17 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.