open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Prvi put u BiH urađena fino iglena biopsija gušterače pod kontrolom endoskopskog ultrazvuka
Na Klinici za gastroenterohepatologiju KCUS po prvi put je urađena fino iglena biopsija promjene u tkivu gušterače pod  kontrolom endoskopskog ultrazvuka (EUS - FNB).
14.02.2020. u 14:26
get url
text

Ovo je prvi zahvat ovog tipa koji je urađen u Bosni i Hercegovini, a u regionu se radi samo u nekim centrima u Hrvatskoj i Sloveniji.

Prema riječima dr. Vedada Papovića, koji je zajedno sa timom anesteziologa i endoskopskih sestara izveo ovaj zahvat, ranije je rađena fino iglena aspiraciona punkcija (FNA) čime je uziman uzorak namjenjen samo za citološku analizu. Nabavkom najsavremenijih finih igala, adekvatne opreme i aparata  od sada je u primjeni i EUS – FNB, čime je omogućeno uzimanje uzorka koji koji se šalje na detaljniju patohistološku obradu.

- Zahvaljujući primjeni najsavremenije opreme, te stručno educiranom kadru, omogućena je znatno pouzdanija dijagnostika bolesti probavnog sistema. Osobito bolesti gušterače, bilijarnog stabla i jetre (biliopankreatična patologija). Ovom metodom je moguće tačno detektovati vrstu karcinoma i time omogućiti optimalnu terapiju za svakog pacijenta. Pravilna i pravovremena dijagnostika, uz adekvatnu terapiju ključni su u liječenju - ističe dr. Papović.

Dr. Papović dodaje da zahvat u prosjeku traje tridesetak minuta, a prva pacijentica bila je 62-godišnja žena iz Sarajeva.

- Kod ove pacijentice je postojala sumnja na karcinom gušterače sa vjerovatnim metastazama u jetri. Trenutno stanje pacijentice i ranije urađena dijagnostika isključuju operativni tretman, tako da će pacijentica biti kandidat za sistemsku onkološku terapiju.  U ovom slučaju uzorak dobijen  fino iglenom biopsijom  je od presudnog značaja za patohistološku analizu i određivanje adekvatne terapije u daljem liječenju - ističe dr. Papović.

U narednih mjesec dana na Klinici za gastroenterohepatologiju počeće se raditi i radiofrekventna ablacija kod oboljenja jednjaka (Barettov jednjak). Riječ je o ablaciji (spaljivanju) izmjenjene sluznice jednjaka, koje se smatra prekancerozom, odnosno stanjem iz kojeg se može razviti karcinom. Pripreme za uvođenje ovog zahavata u rad su u toku, educiran je kadar te je nabavljena potrebna oprema.

Generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović navodi da je uvođenje novih procedura i metoda imperativ želimo li ići u korak sa savremenim medicinskim tokovima. Nabavkom najsavremenijih aparata i opreme, te planskim  sprovođenjem edukacija znatno je proširen spektar dijagnostičkih i terapijskih usluga.

- Sve aktivnosti i projekti u KCUS realiziraju se shodno prioritetima i detaljnim analizama i izvještajima sa klinika. Širenjem spektra usluga direktno ćemo spriječiti izmještanje bolesnika na liječenje izvan Bosne i Hercegovine. Prvi smo i jedini koji nude određene dijagnostičke i terapijske usluge u našoj zemlji, zbog čega se za liječenje u KCUS sve više odlučuju i pacijenti iz susjednih zemalja. Uvođenjem fino iglene biopsije na Klinici za gastroenterohepatologiju napravili smo veliki iskorak u dijagnosticiranju i liječenju malignih oboljenja. U posljednje četiri godine znatno smo unaprijedili rad svih Klinika. KCUS je postao prepoznatljiva zdravstvena ustanova u regionu. Opredjeljeni smo za unaprijeđenje kvalitete zdravstvenih usluga, što svakodnevno potvrđujemo uspješno realiziranim projektima. Svaki projekat KCUS  je stepenica više u jačanju zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini - izjavila je prof.dr. Izetbegović, saopćeno je iz KCUS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.