Sada iz ove kompanije najavljuju povećanje broja direktnih letova, a ambasador BiH u Kraljevini Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusić nada se još jednoj uspješnoj turističkoj sezoni za našu zemlju.

U izjavi za Fenu Bandar Al-Mohanna, izvršni direktor kompanije Flynas, kazao je kako je ova kompanija počela mrežu letova prema Balkanu upravo sa Bosnom i Hercegovinom.

- Bosna i Hercegovina i dalje ima posebno mjesto u našim razvojnim planovima. Letove smo prema Bosni i Hercegovini počeli 2019. godine i pored pandemije udvostručili smo broj letova u 2021. U prošloj godini smo donijeli odluku da do tada letove samo u ljetnom periodu pretvorimo u letove tokom čitave godine i sa zadovoljstvom mogu ustvrditi da je ovo bila dobra odluka za nas. Ove godine planiramo veći broj direktnih letova za BiH u odnosu na prethodnu. Također planiramo uvođenje specijalnih dodatnih letova tokom svetog mjeseca ramazana. Na kraju razmatramo mogućnost uspostavljanja letova prema još nekim destinacijama u BiH osim Sarajeva - istakao je Al-Mohanna.

Suad Drpljanin, vlasnik i direktor turističke agencije Bosnia Travel i zastupnik kompanije Flynas za Bosnu i Hercegovinu je istakao kako je posebno značajna činjenica da su ove godine prvi put održani direktni letovi i tokom zime, tj. u periodu koji se ne smatra turističkom sezonom za saudijske državljanje koji u Evropu dolaze uglavnom tokom proljeća, ljeta i jeseni. Ovo je značajan iskorak i pokazalo se da se navike turista iz zaljevskih zemalja mijenjaju i da ima smisla razmišljati o tome kako da im se ponude sadržaji tokom čitave godine.

Također je kazao kako se linija na relaciji Sarajevo - Džeda pokazala posebno održivom s obzirom na veliko interesovanje hodočasnika koji odlaze u svete gradove Meku i Medinu kako bi nakon dugog perioda restrikcija nakon pandemije obavili obred umre.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusić je za Fenu istakao kako veliko interesovanje državljana Saudijske Arabije za Bosnu i Hercegovinu ukazuju na to da bismo mogli imati još jednu uspješnu turističku sezonu, ali da će se i ove godine morati poduzeti dodatni napori kako bi se osiguralo neometano i brzo izdavanje viza.

Također je dodao kako je postojalo iskazano interesovanje i najveće saudijske aviokompanije Saudia za uspostavljanje direktnih letova za Sarajevo u periodu kada je najavljivana liberalizacija viznog režima za državljane KSA.

- Nažalost, nakon što ova inicijativa nije dobila podršku u Vijeću ministara, od ovih planova se odustalo. Tu smo propustili jednu dobru priliku za našu ekonomiju. Ambasada u Rijadu je proteklom periodu intenzivirala aktivnosti oko usaglašavanja Sporazuma o zračnim uslugama između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Saudijske Arabije, te računamo na saradnju i ažurnost nadležnih u Sarajevu, prije svega u Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, kako bi se usaglašavanje ovog sporazuma privelo kraju - kazao je Jusić.