open-navfaktor-logo
search
Faktor u Ušivku
Prvi migranti smješteni, očekuje se dolazak 99 novih iz Bihaća
Mještani područja oko kasarne, kako su nam kazali, uglavnom nemaju problem s tim što će im migranti biti nove komšije
24.10.2018. u 15:04
get url
text

{$galerijaFotografija}

U novi prihvatni centar za migrante u bivšoj kasarni Ušivak u Hadžićima kod Sarajeva od jutros pristižu migranti koji su boravili na području Kantona Sarajevo, a u večernjim satima očekuje se i dolazak migranta koji su iza ponoći Talgo vozom stigli u Bihać, ali su autobusima upućeni nazad u Sarajevo.

Migranti su iz voza premješteni pod jakim policijskim nadzorom, a pripadnici MUP-a Usnko-sanskog kantona će ih ispratiti i sa područja tog kantona.

Kako nam je potvrdio Admir Malagić, glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH, u ovaj centar do sada su uglavnom smješteni migranti koji su zatečeni na području Kantona Sarajevo.

- Radi se o migrantima koji su boravili u blizini Željezničke stanice i zgrade Službe za poslove sa strancima. Oko 400 mjesta je osugurano u Ušivku i tu će imati sve osigurano, od smještaja, do hrane, zdravstvene zaštite i higijenskih uvjeta, dakle sve ono što nisu imali na ulici. Osim toga, u Ušivku će se napraviti i centar u kojem će se vršiti registracija, prijavljivanje i podnošenje zahtjeva za azil, što će im biti olakšavajuće, jer će imati sve na jednom mjestu - kazao je Malagić.

Dodao je kako je danas donesena odluka da se u aztilantskom centru u Delijašima poveća broj mjesta za porodice sa djecom i maloljetnike bez pratnje, zbog čega će iz Delijaša u Ušivak biti prebačen određeni broj migranata, koji su tu bez porodice, kao i mlađi dio populacije. 

- Porodice sa djecom i maloljetnici bez pratnje su najugroženije kategorije i oni moraju biti malo izdvojeni od ostalih migranata, poput centra Sedra kod Cazina i Salakovca. Neophodno im je osigurati da zimske dane provedu u adekavtnom smještaju - kazao je naš sagovornik. 

Mještani Ušivka, kako su nam kazali, uglavnom nemaju problem s tim što će im migranti biti nove komšije, ali ima i onih koji nisu baš ravnodušni. 

- Nadam se da neće biti problema. Ako ih je država smjestila na svoju imovinu, mi tu ne možemo ništa učiniti. Ide zima i svakako ne bi trebali biti na ulici. S druge strane, nadam se da mi koji ovdje živimo nećemo uskoro postati migranti - kazao nam je jedan od mještana.

U okviru kompleksa kasarne, osim zgrade, postavljeno je i 66 kontejnera, što čini ukupni kapacitet za 400 ljudi. Migranti će u kasarni boraviti, kako je najavljeno, u dobrim uvjetima, a bit će im osigurana tri obroka dnevno. Također će imati grijanje, struju, internet, sanitarne kontejnere za održavanje lične higijene i kontejnere za pranje i sušenje odjeće. Moći će učestvovati u sportskim aktivnostima, a bit će im osigurana i TV sala kao i razne društvene igre.

Obroke će pripremati Udruženje Pomozi.ba, a na poslovima čišćenja i održavanja Centra zaposleno je 16 osoba iz lokalnih mjesnih zajednica.

Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) su kazali da će korisnici centra imati potpunu slobodu kretanja, ali da će se u kasarnu morati vraćati u večernjim satima.

Sve vrijeme će ih nadgledati zaposlenici Službe za poslove sa strancima BiH.

Migranti Ušivak 24.10.2018.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.