open-navfaktor-logo
search
Zove se Alice
Prvi električni putnički avion sprema se da poleti
Prvi potpuno električni putnički avion na svijetu sprema se za let.
06.02.2022. u 14:37
get url
text
Avion Alice
Avion Alice

Nazvan Alice, avion koji je razvila izraelska kompanija Eviation prošao je prošle sedmice testiranje motora na gradskom aerodromu Arlington sjeverno od Sietla.

Prema riječima izvršnog direktora Eviationa Omera Bar-Yohaya, Alice je samo nekoliko sedmica udaljena od svog prvog leta. 

Uz baterijsku tehnologiju sličnu onoj u električnom automobilu ili mobilnom telefonu i 30 minuta punjenja, Alice sa devet putnika moći će da leti jedan sat i oko 440 nautičkih milja, piše CNN Business.

Avion ima maksimalnu brzinu krstarenja od 250 kts, ili 287 milja na sat. Poređenja radi, Boeing 737 ima maksimalnu brzinu krstarenja od 588 milja na sat.

Kompanija, fokusirana isključivo na električni avionski saobraćaj, nada se da će električni avioni koji mogu primiti 20 do 40 putnika biti stvarnost za sedam do 10 godina.

Prototip aviona, koji je debitovao 2019. godine, prolazi kroz testove pri malim brzinama od decembra i pokušat će da izvrši test velikom brzinom u narednih nekoliko sedmica. U ovim testovima, avion se šalje niz pistu različitim brzinama kako bi testirao vlastitu snagu i omogućio timovima da nadgledaju sisteme poput upravljanja, kočenja i protuproklizavanja.

Iako je kompanija u početku imala za cilj da Alice poleti prije 2022. godine, loši vremenski uvjeti na pacifičkom sjeverozapadu krajem godine ometali su testiranje.

Prema mišljenju stručnjaka iz industrije, najveća prepreka da električna avijacija postane norma u putničkim avionima je baterija.

- Čim budemo imali bolju tehnologiju baterija, a pretpostavljam da će biti za dvije ili tri godine, tada će na kraju doći svi ovi električni avioni - rekao je Ross Aimer, izvršni direktor Aero Consulting Experts.

Eviation je najavila da će njihovu flotu kupiti DHL i prigradska aviokompanija CapeAir. Očekuje se da će avioni za DHL biti isporučeni 2024. Ovi avioni, iz globalne flote DHL Express-a od više od 280 aviona, trebali bi se koristiti kao prevoznici tereta koji putuju na kraće udaljenosti. Nadalje, očekuje se da će flota Alice aviona za Cape Air ući u službu 2023. na rutama koje povezuju Boston, Martha's Vineyard, Nantucket i Hyannis.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.