open-navfaktor-logo
search
Nakon 11 godina
Prvi čovjek francuskog fudbala podnio ostavku nakon optužbi za seksualno uznemiravanje
Predsjednik fudbalskog saveza Francuske (FFF) Noel Le Graet danas je podnio ostavku.
28.02.2023. u 11:51
get url
text

Le Graet odlazi poslije 11 godina provedenih na čelu francuskog saveza, a 81-godišnjak je odlučio odstupiti poslije nekoliko mjeseci turbulencija, obilježenih optužbama za seksualno i moralno uznemiravanje,osuđujućom revizijskom misijom Generalnog inspektorata za obrazovanje, sport i istraživanje (IGESR) te nekoliko verbalnih lapsusa.

VEZANI TEKST - Zbog seksualnog uznemiravanja: Smijenjen predsjednik Fudbalskog saveza Francuske

Ranije ovog mjeseca, revizija koju je naručilo ministarstvo sporta zaključila je da Le Graet više nema "potreban legitimitet" za vođenje i predstavljanje sporta u Francuskoj te je "naglasila neprikladno ponašanje gospodina Le Graeta prema ženama". Međutim, on je negirao bilo kakvu krivnju.

Podsjetimo, prema izvještajima francuskih medija, mnoge su žene optužile Le Graeta da ih je seksualno uznemiravao, nakon čega je Ministarstvo sporta pokrenulo istragu protiv njega.

La Graet se na udaru javnosti našao i zbog izjave o legendarnom Zinedinu Zidaneu.

U vezi s mogućnošću da Zidane preuzme reprezentaciju Francuske, Le Great je prije nekoliko mjeseci izjavio:

- Zidane me nije pokušao kontaktirati. Ne bih se javio na telefon i da je nazvao. Nikad nismo razgovarali - kazao je La Great.

Francusko ministarstvo sporta, španski Real Madrid, francuska zvijezda Kylian Mbappe i brojni fudbaleri tada su uputili su kritike na račun Le Graeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.