Prve grupe budućih hadžija i hadžinica iz Bosne i Hercegovine stigle su u Medinu, u Saudijskoj Arabiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Izet ef. Čamdžić, koordinator vodiča, kazao je kako se može reći da je putovanje prve grupe hadžija iz Sarajeva do Medine prošlo u najboljem redu. Čamdžić je kazao kako su sve procedure protekle bez problema.

Dodao je kako je, u međuvremenu, stigla i druga grupa hadžija, objavljeno je na zvaničnoj stranici Rijaseta Islamske zajednice (IZ) "Hadž i umra BiH". 

Dvanaest aviona bosanskohercegovačke avio kompanije FlyBosnia prevest će hadžije direktnim letovima do Medine, a tri leta su bila zakazana za danas.

Za utorak, 30. jula, planiran je jedan jutarnji let u 10.15 sati za preostale hadžije iz Bihaćkog muftijstva i dva leta u večernjem terminu u 22.15 i 22.30 za hadžije iz Zeničkog muftijstva. 

Četiri leta planirana su za srijedu, 31. jula, ujutro u 10.00 i 10.15 sati, te navečer u 22.15 i 22.30 sati. Ovi letovi namijenjeni su za preostali dio hadžija iz Zeničkog muftijstva, zatim hadžije iz Tuzlanskog muftijstva i dio hadžija iz Travničkog muftijstva u avionu broj devet. 

U desetom avionu koji će poletjeti 31. jula, putovat će drugi dio hadžija Sarajevskog muftijstva i sve ovogodišnje hadžije iz Mostarskog muftijstva. 

Posljednjeg, četvrtog dana polaska iz Sarajeva put Medine, u četvrtak, 01. augusta, raspoređena su dva leta, u 10.00 i 10.15 sati. U 11. i 12. avionu naći će se preostale hadžije iz Sarajevskog muftijstva. 

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uvjete za to. 

Dan Arefata je u subotu, 10. augusta. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu'l-arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 9. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Kurban ili Hadži-bajram, tokom kojeg je potrebno zaklati kurban i podijeliti kurbansko meso siromasima, prijateljima i komšijama, traje četiri dana, a ove godine počinje u nedjelju, 11. augusta. 

U naredna četiri dana u Saudijsku Arabiju otputovat će 1.680 budućih hadžija i hadžinica.