open-navfaktor-logo
search
Pfizer i BioNTech
Prve doze vakcina protiv COVID-19 u Hrvatsku dolaze u subotu
Direktor Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Siniša Tomić danas je najavio da će prve doze vakcina protiv covid-19 u Hrvatsku stići u subotu, 26. decembra, a potom će se sljedeća tri dana provesti i prva vakcinacija, prenosi Fena.  
20.12.2020. u 16:19
get url
text

Evropska agencija za lijekova (EMA) odnosno njena Komisija za humane lijekove, u ponedjeljak će odlučivati o odobrenju prvog cjepiva protiv COVID-19 u Evropskoj uniji - cjepiva koje su proizveli američka tvrtka Pfizer i njemačka BioNTech.

Dolazak tih vakcina u Hrvatsku predviđen je 26. decembra, a potom trodnevna kampanja cijepljenja, kao i u drugim članicama EU - 27., 28. i 29. decembra. Za plan cijepljenje nadležan je HZJZ, prenosi Hina.

- Prve doze bit će u inicijalnim količinama i onda će dolaziti nove doze - rekao je u izjavi novinarima Tomić.

Objasnio je da nakon EMA-inog odobrenja slijedi odobrenje Europske komisije koje će vrijediti za sve države članice EU, pa tako i Hrvatsku, a nakon odobrenja EK bit će objavljene i sve detaljne informacije o lijeku.

Najprije će biti objavljene na engleskom jeziku, a u srijedu se očekuje i na jezicima svih članica EU. Sadržavat će upute za pacijenta, sažetak opisa sastava lijeka za zdravstvene radnike te završno izviješće o ocjeni lijeka. To će biti dostupno i u bazi lijekova kao i na linku EK i sadržavat će sve podatke, sve spoznaje, uključujući sve nuspojave, kontraindikacije, indikacije i sve što, uobičajeno, prati svaki lijek - rekao je Tomić te pojasnio da se iz tih informacija onda "derivira uputa o lijeku, koja je pisana jezikom prilagođenim pacijentu i sadržavat će sve nužne upute".

U informacijama o proizvodu bit će navedene sve dosad zabilježene nuspojave odnosno tko ga eventualno, zbog njih, neće smjeti primiti.

Nakon početka primjene cjepiva za zaprimanje prijava o eventualnim nuspojavama u Hrvatskoj će biti zaduženi HALMED i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.