open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Prvačića sve manje, a šest područnih škola prestaje s radom
Negativni demografski trendovi pogađaju Republiku Hrvatsku, a predviđanja govore da će posljedice u narednim godinama biti još uočljivije
01.09.2018. u 09:55
get url
text
Sve manje učenika u hrvatskim školama

Prema privremenim i nepotpunim podacima, u osnovne škole u Republici Hrvatskoj kreće oko 320.000 učenika, a ove godine prisutan je trend smanjenja broja prvačića kojih će u školske klupe sjesti petstotinjak manje nego prošle godine, a zatvara se šest područnih škola.

Prema svim pokazateljima, trend smanjenja broja prvačića u Republici Hrvatskoj je kontinuiran već četvrt stoljeća. Prije petnaestak godina Hrvatska je imala oko 50.000 prvačića u generaciji, prije desetak 45.000, a posljednjih pet godina taj broj se kreće iznad 40.000, s tendencijom opadanja broja prvačića ispod te psihološke granice.

Hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izvijestila je kako je ove je školske godine u Hrvatskoj upisano petstotinjak prvačića manje nego prošle.

Prošle školske godine 2017./2018. u prve razrede osnovne škole upisano je 40.115 učenika, što je tristotinjak učenika manje nego 2016.

Podatci još nisu potpuni pa ne postoji službena statistika, ali ispada da će ove godine u školske klupe po prvi puta sjesti manje od 40.000 đaka prvačića, tačnije njih oko 39.600.

Državni zavod za statistiku (DZS) bilježi pad broja učenika u Republici Hrvatskoj koji traje već četvrt stoljeća. Godine 2016. upisano je čak 1.375 učenika manje nego 2015. Od 2.600 osnovnih škola u koje se ubrajaju i matične i područne škole, stotinjak njih ove godine nije upisalo prve razrede, a šest područnih škola od njih oko 1.100 se zatvara.

„U školskoj godini 2018./2019. nastava će se održavati ukupno u 909 osnovnih škola i 410 srednjih škola“, izvijestio je MZO.

Prema privremenim podatcima zaprimljenim od ureda državne uprave u županijama, u 2018./2019. nastava se neće održavati u šest područnih škola u kojima nema učenika. Osim toga, s radom prestaju i dvije područne škole pri o Osnovnoj školi "Poreč" i to Područna škola "Veli Maj" i Područna škola "Nova Vas", jer će učenici pohađati nastavu u novoizgrađenoj Osnovnoj školi "Finida" u Poreču.

„Što se tiče srednjih škola, s obzirom da još nije gotov jesenski upisni rok, a nakon njega iduće sedmice slijedi i naknadni upisni rok, nemamo još tačne brojke, ali u srednjim školama u idućoj školskoj godini bit će približno 152.000 učenika“, izvijestili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO).

Negativni demografski trendovi koji pogađaju Republiku Hrvatsku odražavaju se ponajviše na broj djece koja pohađaju škole. Ovi trendovi eskalirali su ulaskom Hrvatske u EU i odlaskom velikog broja mladih porodica u neke od zemalja članica, što će se, prema svim predviđanjima, u narednim godinama još dramatičnije odraziti na školstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.