open-navfaktor-logo
search
Borba protiv korone
Prva žena vakcinisana u Hrvatskoj: Presretni smo, da konačno krenemo u normalniji život
Prva osoba koja se u Hrvatskoj vakcinisala protiv bolesti COVID-19 je penzionisana farmaceutska tehničarka Branka Aničić, štićenica Doma za starije osobe Trešnjevka u Zagrebu, na početku kampanje pod sloganom "Misli na druge, vakciniši se".
27.12.2020. u 12:01
get url
text

Vakcinisanju su prisustvovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar rada, penzijskog sistema, porodice i socijalne politike Josip Aladrović i direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Branka Aničić, nakon što je primila prvu dozu cjepiva u Republici Hrvatskoj izjavila je:

"Mi smo presretni da smo izabrani, naš dom, da sam ja prva, da se konačno vakcinišemo i konačno krenemo u neki normalniji život i nadam se da će to biti brzo."

Aničić je pozvala sve građane da prihvate vakcinaciju kako bi sačuvali ne samo sebe, nego i svoju porodicu, rodbinu i prijatelje od bolesti COVID-19.

Najefektnije za borbu protiv epidemije

- Mogu samo reći da sam ponosan da smo omogućili da vakcina bude dostupna onima kojima je najpotrebnije u ovom trenutku. Vakcinisanje je najsigurnije i najefektnije za borbu protiv epidemije - kazao je Miroslav Hanževački, ljekar koji je vakcinisao gospođu Aničić.

Danas će u domu na Trešnjevci biti cijepljeno 20 korisnika, a narednih dana ukupno njih 110.

Hrvatski premijer Plenković izjavio je kako je sretan da je započelo vakcinisanje u Hrvatskoj s prvih 9.750 dopremljenih doza koje je od danas u primjeni u svim zemljama članicama Evropske unije. Prve doze su namijenjene onima koji su najizloženiji i najugroženiji, istakao je Plenković.

Najavio je kako se 6. januara očekuje odobrenje vakcine Moderne od Evropske agencije za lijekove.

- Nakon toga očekujemo da se vratimo u normalan život i da nam vakcina omogući zaštitu od bolesti COVID-19 - kazao je Plenković.

Političari se neće vakcinisati u "prvoj turi"

Poručio je i kako je odlučeno da se istaknuti političari ne vakcinišu u ovoj prvoj tranši vakcina upravo zbog važnosti zaštite najugroženijih.

Evropska unija naručila je u prvoj fazi 200 miliona doza vakcina, s tim da je milion doza namijenjeno Hrvatskoj, a ta količina doza dolazit će u kontingentima do septembra 2021. godine, rekao je Capak. Istaknuo je i da će do kraja marta u Hrvatsku stići oko 270.000 doza vakcina, a nadaju se da će nakon odobrenja Modernine vakcine, iza 6. januara, također doći naručeni milion doza. Kazao je kako je u Hrvatskoj ogroman interes građana za vakcinisanje protiv COVID-19.

Sve nuspojave vakcinisani građani moći će prijaviti Agenciji za lijekove i medicinske proizovde (HALMED). Nakon što je u subotu u Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) stiglo prvih 9.750 doza vakcina protiv bolesti COVID-19 firme Pfizer-BioNTech, 27, 28. i 29. decembra započinje distribucija prvih doza vakcinsanje građana u svim županijama. U tim će se danima u svim državama članicama Evropske unije odvijati Evropski dani vakcinisanja, kojima je cilj podizanje svijesti o važnosti vakcine kao najsigurnijem načinu da se okonča pandemija koronavirusa. Vakcina će biti besplatna za sve, a građani će se moći vakcinisati na dobrovoljnoj osnovi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.