open-navfaktor-logo
search
Railić i drugi
Prva "Sky optužnica": Kokain u BiH stizao iz Zapadne Evrope, cijena do 39.000 eura za kilogram
U prvoj optužnici u kojoj su korišteni dokazi iz Sky i Anom aplikacija, a koju je podiglo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u predmetu Dalibor Railić i drugi, otkriveni su putevi šverca kokaina i marihuane u Bosnu i Hercegovinu, kao i cijene po kojima je droga nabavljana.
16.12.2022. u 13:57
get url
text

Kokain je u BiH nabavljan iz Zapadne Evrope po cijeni od 37.000 do 39.000 eura za kilogram, a marihuana iz Crne Gore za iznose od 600 do oko 3.800 KM po kilogramu.

Optužnicom koju je danas objavilo Tužilaštvo BiH, a koju je potvrdio Sud BiH, i koja ima 14 tačaka, osim Railića, obuhvaćeni su Haris Gredelj, Mirjana Vujović, Željko Simić, Aleksandar Ivković i Gordan Gvozden, kao i Aleksandar Miljatović i Igor Repajić koji se sa Railićem terete za ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića.

Faktor je detalje iz ovog dijela optužnice već objavio.

Railić se tereti da je bio organizator grupe kojoj su pristupili ostali optuženi i donosio odluke o njenom djelovanju i načinu izvršenja krivičnih djela, kao i podjeli zarade. Ostali su postupali po njegovim naređenjima i uputstvima, svjesni krivičnih djela koja čine.

Railić kupovao stanove i skupocjena auta

Za međusobnu komunikaciju optuženi su koristili aplikaciju "Sky", namijenjenu za zaštićenu i kriptovanu komunikaciju, te tako dogovarali vrijeme i mjesto preuzimanja droge, prijevoz, prijenos i drugo.

Railić je optužen da je tako stečeni novac stavljao u legalne tokove, kupovinom stanova i skupocjenih auta.

U cilju kontinuiranog i neometanog nastavka takvih aktivnosti, optužen je da je organizovao ubistvo policijskog načelnika Radenka Bašića.

Dalibor Railić i Aleksandar Ivković se terete da su od novembra 2020. do februara 2021. godine dogovorili kupoprodaju marihuane, koja je nabavljena iz Crne Gore po cijeni od 1.900 eura po kilogramu. Railić je drogu preuzeo od Ivkovića na području Prijedora.

Potom su, koristeći aplikaciju "Sky", u februaru 2021. godine dogovorili i kupoprodaju kokaina po cijeni 37.000 eura za kilogram, koju je Ivković nabavio u Zapadnoj Evropi i predao Railiću u njegovoj kući u Prijedoru.

Railić je optužen da je polovinom februara 2021. godine dogovorio sa Harisom Gredeljom da mu proda kilogram marihune, kako bi je Gredelj dalje prodavao na području Prijedora, a dio ilegalno prebacio u Hrvatsku.

Drogu stavio u plastično bure i pokušao zakopati

Gredelj se tereti da je drogu stavio u plastično bure i pokušao zakopati na obali Sane, s ciljem daljeg prebacivanja u Hrvatsku, ali je uhapšen.

Railić i Mirjana Vujović su optuženi za šverc kokaina u više navrata tokom 2020. godine, i to tako što je Vujović, iz Bileće, dogovorila nabavku kokaina iz Zapadne Evrope, te je isporučivala Railiću u Prijedoru, dok je to jednom, na osnovu prethodnog dogovora, učinio Željko Simić.

Droga je početkom 2020. godine kupovana po cijeni od 37.000 eura za kilogram, a krajem godine za 39.000 eura po kilogramu.

U nekoliko tačaka optužnice Railić i Goran Gvozden se terete za kupoprodaju marihuane i kokaina tokom 2020. godine.

VEZANI TEKST - Otkriven motiv likvidacije policijskog načelnika: Railić organizovao ubistvo Bašića jer mu je otežao prodaju droge

Gvozden je otužen da je marihuanu nabavljao iz Crne Gore po cijeni od 2.450 maraka za četiri kilograma, dok je kokain nabavljao iz Zapadne Evrope koja je tu stizala iz Amerike, Kolumbije i Bolivije i to po cijeni od 37.200 eura po kilogramu.

Nadalje, Railić je sam optužen da je u cilju prikrivanja stvarne prirode novca stečenog krivičnim djelima, kupovao pokretnu i nepokrentu imovinu, a dio novca koji prelazi 200.000 KM držao oročeno, a dio koristio za troškove svakodnevnog života i domaćinstva.

Imovinu je registrovao na suprugu i majku i to dva stana, zemljište na kojem je bila kuća u izgradnji, te automobile "audi Q7" i "mercedes". Sud BiH je ranije, na osnovu finansijske istrage Uprave kriminalističke policije MUP-a RS, a po prijedlogu Tužilaštva BiH, donio rješenje kojim se određuje privremena mjera oduzimanja imovine, a čija ukupna vrijednost prelazi 230.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.