Cjelokupni proces nabavke i montaže teleskopa izvršio je konzultantski tim eksperata Astronomskog društva (AD) Orion.

Predsjednica AD Orion Sarajevo Adela Subašić-Kopić izjavila je da je to zaista poseban dan, ne samo za astronomiju i astronomiju u Bosni i Hercegovini, već za sve građane naše države.

- Po prvi put ćemo moći kroz veliki teleskop sa opservatorija da gledamo objekte visoko na nebu. Što se tiče plana i programa eksploatacije teleskopa, već smo imali razgovore s vlasnikom. Počevši od ideje koju je zapravo on predložio da građani dobiju nešto što dosad nisu imali, razgovarali smo o načinu na koji ćemo mi implementirati naše programe vezane za astronomiju, sada u mnogo većem obimu – navela je Subašić-Kopić za Fenu.

Prvenstveno će to biti, kako je dodala, program namijenjen grupnim posjetima građanima, školama, a zatim organizirano promatranje naprimjer pozicije Jupitera, pomračenja Mjeseca i ostalih događaja koji se inače prate uz ulicu.

- Ovaj put imamo stacionirano mjesto, a tu je i kino sa virtualnom realnošću. Imaćemo i astro predavanja na kojima ćemo se potruditi odgovoriti na sva pitanja, ali jedva čekamo da još istražimo mogućnosti teleskopa. Tu smo da zajedno istražujemo i bit će još mnoštvo zanimljivih sadržaja - dodala je Subašić-Kopić.