open-navfaktor-logo
search
Općina Stari Grad
Prva javna podzemna garaža u Kantonu Sarajevo otvara se u novembru
U ponedjeljak počinje izgradnja igrališta na Darivi, a radove će finansirati Ambasada Švedske i Općina Stari Grad, najavio je načelnik Hadžibajrić
06.09.2019. u 15:04
get url
text
Ibrahim Hadžibajrić

Ova godina za sarajevsku općinu Stari Grad u znaku je velikih investicija i projekata koji će trajno utjecati na kvalitet života u ovoj lokalnoj zajednici, istakao je na press konferenciji načelnik Ibrahim Hadžibajrić i najavio iduće sedmice početak renoviranja Štrosmajerove ulice.

Za proteklih osam mjeseci u završene projekte i one koji se još rade uloženo je oko 24 miliona maraka. Danas realizovane su i započete investicije vrijedne oko 24 miliona KM. Od početka godine, samo u putnu infrastrukturu uloženo je skoro tri miliona maraka i sanirano 30 ulica.

Najznačajnija su svakakako četiri kapitalna projekta koje je Općina počela u martu ove godine, a to su izgradnja javne podzemne garaže, sportske sale, rekonstrukcija Doma zdravlja Stari Grad i općinske zgrade. Ova četiri projekta vrijedna su skoro 14 miliona maraka i svi će biti završeni do kraja 2019. godine, dok će sportska sala "Edhem Mulabdić" početi sa radom krajem septembra.

Načelnik Hadžibajrić je danas kazao da je zadovoljan realizacijom projekata u Starom Gradu, te najavio kada će biti završeni.

- Prva javna podzemna garaža u Kantonu Sarajevu, investicija od skoro sedam miliona maraka, bit će završena do sredine novembra, kao što je i planirano. Popločavanje višenamjenskog trga iznad garaže, površine oko 2.500 kvadratnih metara, zavisit će od vremenskih uvjeta i nadamo se da nećemo imati problema. Naplaćivanjem usluga koje će nuditi garaža, Općina Stari Grad će biti u stanju otplaćivati, ne samo kreditno zaduženje za taj projekat, već i za ostala tri kapitalna projekta koja smo počeli u martu ove godine - kazao je Hadžibajrić.

Dodao je da je za opremanje sportske sale izdvojeno dodatnih 45.000 KM i da će svečano otvaranje biti krajem septembra, dok će Dom zdravlja i općinska zgrada biti završeni u novembru.

-Završili smo veliki projekat rekonstrukcije Ferhadije, a sljedeće sedmice počinjemo radove u ulici Štrosmajerova. I tu će se raditi uklanjanje podloge, zamjena vodovodnih instalacija i novo popločavanje. Općina će ovaj projekat realizovati sa Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo, a vrijednost radova je 550.000 maraka – kazao je načelnik.

Četiri kapitalna projekta jesu bitni, ali za načelnika Hadžibajrića bitniji su infrastrukturni projekti, rekonstrukcije kanalizacionih i vodovodnih mreža koji su rađeni na cijelom području općine. Za to je ove godine utrošeno najmanje osam-devet miliona KM jer nakon rekonstrukcije podzemnih instalacija, slijede i radovi asfaltiranja i potpunog uređenja ulica, pojašnjava Hadžibajrić.

Među realizovanim i najavljenim projektima u Starom Gradu su i tri škole: Muzička akademija gdje se radi kompletna restauracija, a projekat je vrijedan 650.000KM, OŠ "Saburina" u kojoj je pri kraju rekonstrukcija vanjskih i unutrašnjih dijelova, a radovi koštaju 450.000 KM, te najavljeno utopljavanje OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" što je investicija od 550.000 KM.

- U ponedjeljak počinje izgradnja velikog igrališta na Darivi. Gradit će se multifunkcionalno igralište koje će nositi naziv "Park prijateljstva", a radove će finansirati Ambasada Švedske i Općina Stari Grad. Vrijednost investicije iznosi 180.000 KM. Igralište će se prostirati na 1.200 kvadratnih metara i biti opremljeno dječijim mobilijarom i fitness spravama, a uredit će se i pješačke staze, te zasaditi sadnice ukrasnog drveća i grmlja – rekao je Hadžibajrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.