open-navfaktor-logo
search
Vlada TK
Prva izjava Srebreničana Amira Kulaglića: Budući ministar za boračka pitanja ima dva fakulteta
Kulaglić je rođen u Srebrenici prije 59 godina. U rodnom gradu bio je tokom cijelog rata, sve do pada Srebrenice u julu 1995. godine
28.08.2019. u 13:54
get url
text
Amir Kulaglić, budući ministar u Vladi TK
get url
text

Amir Kulaglić potvrdio je za Faktor da će prihvatiti funkciju ministra za boračka pitanja u Vladi TK, na koju ga je predložila Demokratska fronta (DF), nakon što je Elvir Mujkanović jučer podnio ostavku. Zakon o ministarskim imenovanjima podrazumijeva imenovanje ministra sa visokom stručnom spremom, stoga Mujkanović kao ministar sa završenom srednjom školom nije imao pravo da zasnuje radni odnos te je odlučio da podnese ostavku.

Inače, Kulaglić je rođen u Srebrenici prije 59 godina. U rodnom gradu bio je tokom cijelog rata, sve do pada Srebrenice u julu 1995. godine. Učestvovao je u proboju na slobodnu teritoriju i u Nezuk je nakon sedam dana izveo brigadu.

- Dobio sam informaciju da će me DF na sutrašnjem Kolegiju predložiti kao kandidata za ministra. Žao mi je zbog kolege Mujkanovića, jer je on žrtva sistema koji nije regulirao status oficira Armije RBiH i Vojske FBiH. Ukoliko ja postanem ministar Mujkanović će u meni imati prijatelja, saradnika i zajedno ćemo raditi da vratimo dostojanstvo demobilisanim borcima, nosiocima ratnih priznanja, RVI i porodicama šehida i poginulih boraca. Funkciju ću prihvatiti sa zadovoljstvom, jer već godinama sarađujem sa udruženjima proisteklim iz agresije na BiH - kaže Kulaglić u prvoj izjavi nakon što je kandidiran za ministra.

On navodi da je završio Fakultet elektrotehnike u Osijeku 1982. godine te Građevinski fakultet u Tuzli 2017. godine. Kaže da je od decembra 2016. na evidenciji Službe za zapošljavanje, a prije toga je sedam godina radio u opštinskoj administraciji Srebrenice, gdje je, između ostalog, bio potpredsjednik Skupštine opštine i savjetnik načelnika Ćamila Durakovića. Angažman u Opštini izgubio je dolaskom na načelničku poziciju Mladena Grujičića.

- Po činu sam major Armije RBiH. U organizaciju otpora u mojoj rodnoj Srebrenici uključio sam se u oktorbu 1991. godine, bio sam pomoćnik komandanta za moral 283. istočnobosanke lahke brigade, načelnik štaba te brigade, bio sam pomoćnik komandanta za informisanje, vjerska pitanja, politička pitanja, socijalno-statusna pitanja 28. divizije kopnene vojske u Živinicama, koja je nastala spajanjem 28. divizije iz Srebrenice i 24. divizije iz Živinica. Moja zadnja vojna dužnost bila je u Vojsci FBiH u Upravi za informisanje i politička pitanja Zajedničke komande Vojske FBiH. Svojevoljno sam otišao 2000. godine da bih stupio na dužnost zamjenika ministra za izbjegla raseljanja lica u Vladi TK - priča Kulaglić za Faktor.

Navodi da ima tuzlansku ličnu kartu, jer mu tu žive supruga i djeca, ali da on živi na relaciji Srebrenica - Tuzla - Sarajevo. U Srebrenici su mu ubijeni svi muški članovi porodice i on se, kako kaže, brine o ženskim članovima porodice, koji žive u sva tri navedena grada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.