open-navfaktor-logo
search
Nimalo optimistično
Prva generacija vakcine protiv COVID-19 vjerovatno neće biti djelotvorna za sve
Prva generacija vakcine protiv COVID-19 "vjerovatno će biti manjkava" i "vjerojatno neće biti djelotvorna za sve ljude" - rekla je rukovodilac britanske radne grupe za vakcine za Kate Bingham, prenosi britanski dnevni list.
28.10.2020. u 08:52
get url
text

- Međutim, ne znamo hoćemo li ikada imati vakcinu. Važno je izbjeći samozadovoljstvo i pretjerani optimizam - napisala je Bingham u članku objavljenom u medicinskom časopisu The Lancet.

- Prva generacija vakcine vjerovatno će biti manjkava i trebali bismo biti spremni na to da ona neće spriječiti zarazu, već da će prije djelovati tako da smanji simptome, pa čak i u tome možda neće biti djelotvorna za sve ljude ili ne dugotrajno - objasnila je.

Radna grupa za vakcine priznaje da "bi mnoge, a možda i sve vakcine, mogle biti neuspješne".

- Fokus je na tome da vakcine izazovu imunski odgovor u populaciji starijoj od 65 godina. Globalni kapaciteti za proizvodnju vakcina uglavnom nisu primjereni za proizvodnju milijarda doza potrebnih svijetu - rekla je Bingham.

U Londonu je objavljena studija koja je pokazala da nivo antitijela u pacijenata koji su preboljeli COVID-19 u britanskoj populaciji brzo padala tokom ljeta. To britansko istraživanje upućuje na to da imunitet nakon infekcije možda i ne traje dugo te da se tako smanjuje i mogućnost imuniteta zajednice.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.