Bayraktar je na Twitteru naveo da je ovo prva fotografija obojenog turskog bespilotnog borbenog aviona "Bayraktar Kizilelma", javlja Anadolu Agency (AA).

Vodeći turski proizvođač bespilotnih letjelica kompanija Baykar predstavila je u martu ove godine prototip turskog bespilotnog borbenog aviona nazvanog "Bayraktar Kizilelma" (Crvena jabuka), koji je ova kompanija razvila domaćim resursima.

VEZANI TEKST - Predstavljen turski bespilotni borbeni avion "Bayraktar Kizilelma"

U saopćenju kompanije Baykar navodi se da će "Bayraktar Kizilelma" agresivnim manevrima i naprednom umjetnom inteligencijom u budućnosti biti među najjačim elementima sigurnosnih snaga na bojnom polju.

"Bayraktar Kizillelma", koji će imati mogućnost slijetanja i polijetanja na brodovima s kratkim uzletno-sletnim pistama, poput broda TCG Anadolu, koji je Turska izgradila i trenutno provodi testove, igrat će važnu ulogu u prekomorskim misijama.

Kako su naveli iz kompanije Baykar, bespilotni borbeni avion "Bayraktar Kizilelma", koji je sposoban voditi zračnu borbu poput borbenih aviona s ljudskom posadom s agresivnim manevrima, ovom će sposobnostima promijeniti ravnotežu na bojnom polju, za razliku od bespilotnih letjelica koje su razvijene domaćim i nacionalnim resursima i koje imaju veliki utjecaj u svijetu.