Australija će postati prva zemlja koja će tražiti od internet kompanija da medijskim kućama plaćaju za novinski sadržaj, prema modelu sličnom autorskim pravima, i to će ove godine urediti zakonom, rekao je ministar finansija Josh Frydenberg.

- To bi bilo pošteno za poslovanje australskih medija. Moramo osigurati bolju konkurenciju, bolju zaštitu potrošača i održivo medijsko okruženje - dodao je Frydenburg novinarima u Melbourneu.

- U pitanju je budućnost australskog medijskog okoliša – dodao je.

Taj potez je uslijedio nakon što su se tehnološki divovi počeli braniti od strože regulative širom svijeta i dan nakon što su američki zastupnici na kongresnom saslušanju napali Google i Facebook za zloupotrebu tržišne moći.

Nakon ispitivanja tržišta medija i moći američkih platformi, australska vlada je krajem prošle godine zatražila od Facebooka i Googlea da s medijskim kućama ispregovaraju sporazum o korištenju njihovog sadržaja.

Pregovori nisu urodili plodom, pa Canberra najavljuje da će, ako se dogovor ne postigne na arbitraži u roku od 45 dana, australska agencija za komunikaciju i medije u ime vlade donijeti zakonske obaveze.

Google kaže da uredba ignorira "milijarde klikova" koje šalje australskim medijskim kućama svake godine.

- To šalje zabrinjavajuću poruku kompanijama i investitorima da će australska vlada prije intervenirati nego pustiti da tržište samo radi. Ne čini ništa da riješi temeljne izazove stvaranja poslovnog modela pogodnog za digitalno vrijeme - izjavio je Mel Silva, izvršni direktor Googlea za Australiju i Novi Zeland.

Facebook zasad nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Medijske kompanije poput News Corp Australia, koja je dio medijske grupe News Corp Ruperta Murdocha, snažno su kod vlade lobirale da se američke kompanije dovedu za pregovarački stol uslijed dugotrajnog opadanja prihoda od oglašavanja.

- Dok druge zemlje pričaju o nepoštenom i štetnom ponašanju tehnoloških divova, australska vlada... prva je na svijetu koja je reagirala - rekao je izvršni direktor News Corpa Australia, Michael Miller.

Studija iz 2019. pokazala je da je u proteklih deset godina ugašeno 3000 novinarskih radnih mjesta u Australiji, jer su tradicionalne medijske kompanije potrošile svoj prihod od oglašavanja na Google i Facebook koji nisu plaćali ništa za medijski sadržaj.

Za svakih 100 dolara koji se potroše na online oglašavanje u Australiji, ne ubrajajući kratke novinske reklame, gotovo trećina ide Googleu i Facebooku, rekao je Frydenberg. Druge zemlje su probale prisiliti tehnološke divove na dogovor, ali nisu uspjele.

Medijske kompanije u Njemačkoj, Francuskoj i Španiji pokušale su donijeti nacionalne zakone o autorskim pravima koji bi prisilili Google da plati licence kad objavljuje isječke iz njihovih novinskih članaka.

Google je 2019. prestao francuskim korisnicima prikazivati isječke evropskih medijskih kuća, dok je najveća njemačka medijska kompanija Axel Springer dopustila da na tražilici budu njene vijesti kada padne posjećenost njenih stranica.