open-navfaktor-logo
search
Pronađen kanabis
Prst u oko Washingtonu: Rusi osudili zvijezdu američke ženske košarke na devet godina zatvora
Ruski sud osudio je na devet godina zvijezdu WNBA lige, američki košarkašicu Brittney Griner, izjavila je u četvrtak sudija Anna Sotnikova iz gradskog suda u Himkiju.
04.08.2022. u 17:37
get url
text

Sud je saopćio da je uzeo u obzir njeno djelimično priznanje krivice, kajanje zbog djela, zdravstveno stanje i dobrotvorne aktivnosti.

Griner je proglašena krivom za šverc droge, zločin za koji je sudija rekao da je počinila namjerno. Griner je uhapšena sa manje od jednog grama ulja kanabisa u prtljagu na moskovskom međunarodnom aerodromu Šeremetjevo 17. februara.

Ona je rekla da je to bila "poštena greška" jer se spakovala u žurbi.

Njeni advokati su tvrdili da ako je Griner ikada koristila medicinsku marihuanu, to je bila samo kod kuće u Arizoni, gde je to legalno, veoma rijetko, u kratkim periodima između takmičenja i na odmoru, samo na recept ljekara zbog njenih jakih bolova od sportske povrede.

Dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje izvinila se u svojoj završnoj izjavi na sudu u četvrtak i zatražila popustljivost suda, objašnjavajući da nije imala namjeru da prekrši bilo koji ruski zakon.

Krajem prošlog mjeseca najavljena je velika razmjena zatvorenika između SAD-a i Rusije. Zapasni mediji su špekulisali da će muđu njima biti i Griner.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.