open-navfaktor-logo
search
Šenlučili u Bratuncu
Provokacije: Kolona vozila uz glasnu muziku prošla kroz Potočare
Nastavljena je tradicija provokacija na Badnje veče i Božić u Srebrenici i drugim povratničkim mjestima u BiH
06.01.2020. u 18:43
get url
text

Nakon što su objavljeni snimci sa kolonom pravoslavnih vjernika iz Srebrenice, ako se ovi u koloni vozila mogu tako nazvati, uz navode da su tako obilježili Badnje veče uz provokacije i pronijeli badnjak pored mezarja u Potočarima, predsjednik SDA Srebrenica Alija Tabaković u izjavi za Faktor je objasnio o čemu se radi. Prema njegovim riječima, zapravo je riječ o snimcima koji su nastali jučer popodne, kada su pravoslavni vjernici na takav način pružili podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori i svojim sunarodnjacima Srbima u toj zemlji. Kako se može vidjeti na snimcima, uradili su to, između ostalog, u koloni vozila i uz glasnu muziku prolazeći i kroz mezarje u Potočarima.

-Dakle, ta kolona vozila organizirana je jučer popodne, nakon čega su imali šetnju kroz centar Srebrenice, te uz četničke pjesme i gusle pružili podršku SPC-u u Crnoj Gori. Međutim, ako su željeli poslati poruku o ugroženosti Srba u Crnoj Gori time što ponižavaju Bošnjake, onda na taj način vjerovatno vrijeđaju i svoje sunarodnjake u Crnoj Gori i time što rade im neće pomoći  - kazao je Tabaković.

No, Tabaković je dodao da je večeras vraćajući se iz Bratunca u Srebrenicu, na Žutom mostu, oko 200 metara udaljenom od mezarja u Potočarima, vidio kolonu vozila u kojoj je i načelnik Općine Srebrenice Mladen Grujičić.

-Oni idu prema Srebrenici, te očekujem da uskoro prođu i pored moje zgrade uz urlikanje i četničke pjesme i ostalu ikonografiju, što je bio slučaj i prošle i prethodnih godina za Badnje veče ili Božić. Nažalost, zbog ovakvih stvari niko nije procesuiran, niti kažnjen, kao što se niko od srpskih predstavnika vlasti nije oglasio u vezi s tim, kako bi osudio ovakve provokacije. Umjesto toga, u koloni je i ove godine načelnik Grujičić. Ovim se Bošnjacima šalje poruka da nisu dobrodošli na ovom prostoru - rekao je Tabaković.

On je dodao da Bošnjaci povratnici nemaju ništa protiv toga da njihove komšije Srbi obilježavaju Badnje veče ili druge vjerske blagdane, ali bi to trebalo biti u duhu vjere i tolerancije.

-Posebna je bruka što takva kolona prolazi kroz mezarje u Potočarima - kazao je Tabaković.

Direktor Memorijalnog centra u Potočarima Emir Suljagić na Twitteru je objavio i video na kome se vidi nošenje badnjaka kroz uništena muslimanska sela u Bratuncu, te naglasio da je to urađeno "sa sve policijskom pratnjom i vidnim apetitom da se na svaku, i posljednju ranu, dospe so".

Ovim je nastavljena tradicija provokacija na Badnje veče i Božić u Srebrenici i drugim povratničkim mjestima u BiH, što je nažalost, postala uobičajena slika posljednjih godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.