open-navfaktor-logo
search
Navala u BIHAMK-u
Provjerite kada vam istječe registracija auta jer su kazne velike
Automobilom kojem je istekla registracija ne smije se upravljati ni minutu nakon isteka jer po zakonu slijedi kazna od 400 maraka.
24.03.2020. u 07:33
get url
text
Tehnički pregled

Neki vozači i i mjesec ranije dođu da registruju auto, valjda se boje da zbog pandemije koronavirusa neće stići na vrijeme, a uz to kamere snimaju i otkrivaju neregistrovana vozila u Kantonu Sarajevo, kazali su nam u BIHAMK-u.

Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH dozvoljava da se registracija može izvršiti i mjesec ranije, ali se u saobraćajnu upisuje datum kada vam istječe registracija.

- Prošle sedmice bilo je mnogo više vozača koji su došli registrovati auto ranije u strahu da neće stići na vrijeme. Plaćaju karticom i gotovim novcem i registracija se obavlja brzo. Uglavnom dan za danom bude sve gotvo što zavisi i od MUP-a, jer i oni imaju skraćeno radno vrijeme, a radimo od 8 do 14 sati – ističu iz BIHAMK-a.

U Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH piše ako je istekla registracija, minimalna kazna je 400 maraka, dok je sud nadležan za izricanje i veće kazne. Ukoliko vozač ne posjeduje potvrdu o registraciji u trenutku kada vas policija zaustavi, možete biti kažnjeni 100 maraka.

Ako vozite neregistrovan automobil, svaki put kada vas snimi kamera, morat će te platiti po 400 maraka. Takvih slučajeva je već bilo, kada su neke vozače i po desetak puta snimile kamere. Iz policije poručuju vozačima da na vrijeme registruju vozilo, kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija, te da ne tumače zakon sami.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.