open-navfaktor-logo
search
Saopćilo ministarstvo
Proveden inspekcijski nadzor u OŠ Grbavica I zbog osuđenog Alihodžića, evo zaključaka
Povodom slučaja povratka sa neplaćenog odsustva pravosnažno osuđenog Samira Alihodžića, donedavnog radnika u Osnovnoj školi Grbavica I, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo iniciralo je hitni inspekcijski nadzor.
22.12.2022. u 14:18
get url
text

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, Inspektorat rada, zaštite na radu i socijalne zaštite i Prosvjetna inspekcija, hitno su pristupili inspekcijskom nadzoru istog dana kada je nadzor iniciran.

- Inspektori su utvrdili da je S. A. radni odnos kod poslodavca otpočeo 20. februara 2013. godine, a od 27. februara 2017. godine imao je zaključen ugovor o radu na neodređeno vrijeme. On se putem advokata obratio školi zahtjevom od 6. decembra 2021. i 14. decembra 2021. godine za odobravanje neplaćenog odsustva. Školski odbor je na vanrednoj online sjednici 14. decembra 2021. godine odobrio zahtjev za neplaćeno odsustvo na period od godinu dana sa dva glasa "za" (predsjednik Školskog odbora – predstavnik Ministarstva za odgoj i obrazovanje i predstavnik radnika) i jednim glasom "protiv" (predstavnik roditelja), dok predstavnik Općine Novo Sarajevo u navedenom periodu nije bio imenovan - utvrdili su inspektori.

Inspektori su također utvrdili da je Školski odbor, rješavajući po zahtjevu o neplaćenom odsustvu, prekršio niz odredbi iz Pravilnika o izboru, nadležnostima i načinu rada školskih odbora osnovnih škola Kantona Sarajevo i Pravilnika o radu škole.

Sekretarica škole upozorila je članove Školskog odbora da je materijal nepotpun, da dokumentacija nije dostavljena na vrijeme, da nije adekvatna, odnosno da Alihodžić ne ispunjava uvjete za odobravanje neplaćenog odsustva po nekom od kriterija iz Pravilnika o radu i Kolektivnog ugovora.

Inspektori su konstatovali da poslodavac nije postupio u skladu sa članom 92. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, niti članom 94. Zakona o radu, a koji se odnose na prestanak radnog odnosa, odnosno prestanak ugovora o radu. Sadašnji direktor, koji je imenovan za vršioca dužnosti direktora 15. augusta 2022. godine, izjavio je u inspekcijskom nadzoru da je tek po povratku Alihodžića na radno mjesto, poslije isteka neplaćenog odsustva, i to iz medija saznao za navedenu situaciju zbog čega je odmah, 16. decembra 2022. godine, poduzeo niz aktivnosti kako bi postupio u zakonskim okvirima, a da ne počini grešku.

- Inspektor će prema pravnom licu Osnovnoj školi Grbavica I djelovati izdavanjem prekršajnog naloga, a u pogledu utvrđivanja eventualne odgovornosti tadašnjeg odgovornog lica i članova Školskog odbora će dostaviti informaciju nadležnim organima - saopćeno je.

Inspekcijski nadzor nije obuhvatio okolnosti da je Osnovna škola Grbavica I propustila suspendovati radnika u trenutku kada je potvrđena optužnica protiv njega, a što je bila u obavezi da uradi u skladu sa članom 92. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, zbog čega je Ministarstvo uputilo zahtjev za izjašnjenje Osnovnoj školi Grbavica I, a o čemu će, kako se navodi u saopćenju, dodatno obavijestiti javnost.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje pokrenulo je internu provjeru toka svih akata koji su u vezi slučaja Alihodžića i Osnovne škole Grbavica I, kako bi se utvrdilo da li su postupajući službenici Ministarstva poduzeli sve mjere koje su im na raspolaganju, a kako bi se omogućilo praćenje provođenja propisa koji su u nadležnosti Kantona.

- Nakon pribavljanja izjašnjenja škole o okolnostima da nastavnik nije suspendovan, te nakon završene interne provjere akata u Ministarstvu, Ministarstvo će o svemu obavijestiti Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo s ciljem daljeg postupanja - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je iz usmenog razgovora sa školom, kao i na osnovu saopštenja za javnost kojeg je dala Osnovna škola Grbavica I, konstatovano je da Alihodžić od 20. decembra 2022. godine nije radnik škole, jer je podnio zahtjev za otkaz ugovora o radu, a na osnovu čega mu je uručeno Rješenje o prekidu radnog odnosa.

- Ministarstvo će o svim novim saznanjima u ovom slučaju, kao i mjerama koje poduzima, obavještavati javnost, kao i relevantne organe, prije svih Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom. Dodatno ćemo utvrditi u kojem segmentu postoji prostor za poboljšanje propisa i praksi s ciljem zaštite najboljeg interesa učenika i preveniranja da se slični slučajevi dešavaju u budućnosti. Ministarstvo će hitno pokrenuti proceduru izmjene i dopune propisa o prijemu radnika - saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.