open-navfaktor-logo
search
Čuvajmo tradiciju
Proučena šehidska dova u Solunu kod Olova
Na šehidskom mezarju u džematu Solun danas je upriličen program tradicionalne šehidske dove u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Olovo, u Bosni i Hercegovini.
20.08.2022. u 19:28
get url
text
Olovo

Šehidska dova se održava 20. augusta, na dan kada je u mezarju u haremu džamije u Solunu ukopan prvi šehid. Tada članovi šehidskih porodica, ali i ostale džematlije i vjernici, obilaze mezarje i sjećaju se šehida, javila je Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

Prisutne je na početku programa poselamio imam džemata Solun Mujo ef. Numanović, nakon čega su gosti, hafizi Nisvet Omerdić, Omer Zulić i Hamza Lavić izveli prigodan program.

Kao izaslanik muftije sarajevskog, prisutnima se obratio dr. Ferid Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, koji je ukazao na važnost poštivanja tradicije.

- Nema Bošnjaka niti njegovog identiteta bez džamije i munare, bez ahmedija, bez dova i dovišta. To je dio našeg identiteta i kulturne baštine, a svaki narod se ponosi time. Važno je da ne zaboravimo amanet koji su nam kroz tradiciju ostavili naši prethodnici. Čuvajući tradiciju, mi ostavljamo naslijeđe za buduće generacije - kazao je Dautović.

Uz osvrt na specifičnosti današnje dove, Dautović je poručio kako odziv na nju svjedoči njegovanju kulture sjećanja.

- Prije agresije smo rijetko spominjali šehide iz prethodnih ratova. Šehidska dova u Solunu je jedan od onih događaja koji svjedoče da ne zaboravljamo šehide koji su dali živote braneći domovinu od agresije. Među nama su bili veliki ljudi koji su se borili za ono što danas živimo. Dužnost nam je govoriti o njima koji su vratili ponos i dostojanstvo našem narodu - istakao je Dautović.

Glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić je tokom obraćanja pohvalio vezivanje vjernika sa olovskog područja za tradiciju, naglasivši da je posjeta ovom dovištu istovremeno poštivanje tradicije, te jačanje svijesti o svemu što se događalo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

- Na ovaj način iskazujemo zahvalnost našim šehidima koji nisu žalili svoje živote, koji su kroz borbu ugradili sebe u naš današnji osjećaj slobode, te činjenicu da u miru i rahatluku možemo izgrađivati, kako svoju državu, tako i vjerske objekte -kazao je Pepić.

Salem Hadrović čiji je brat Esad jedan od šehida sa olovskog područja izjavio je za MINA-u kako se svakog 20. augusta posebno potrudi da bude na usluzi organizatorima, svjestan da je dolazak džematlija na šehidsko mezarje iskazivanje poštovanja žrtve onih kojih se ovog dana posebno sjećaju.

- Kao komšija džamije, ovdje sam u ulozi domaćina, borca Armije Republike Bosne i Hercegovine, te brata šehida. Tako sam i ispratio ukope svih šehida sa ovog područja. Ovi šehitluci su spomen na mog brata i druge čestite ljude koje sam poznavao. Dok smo živi, bit ćemo prisutni na događajima kojima se njeguje sjećanje na njih - kazao je Hadrović.

Na području olovskog medžlisa postoji 21 tradicionalno dovište, a učenje dova počinje krajem maja, od dove na Kurban-kamenu, a završava 20. augusta učenjem dove na Šehidskom mezarju u Solunu, u kojem je ukopano 150 šehida olovskog ratišta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.