U ponedjeljak je Fudbalski savez Ukrajine uznemirio jevrejsku zajednicu u Rusiji izgledom dresa koji će izabranici Andriya Shevchenka nositi na kontinentalnom šampionatu koji počinje sutra.

Dres u kombinaciji boja s ukrajinske zastave španskog proizvođača Joma zasmetao je jevrejskoj zajednici zbog slogana "Slava Ukrajini, slava herojima".

Prema pisanju agencije RIA Novosti, Fudbalski savez Rusije zatražio je od UEFA-e da se dio slogana "slava herojima" ukloni sa dresa jer ih smatraju političkim.

- Specifična kombinacija ova dva slogana očito je političke prirode i ima historijski i vojni značaj - kazali su iz UEFA-e za Russia Today, te tako jasno dali do znanja da će Ukrajinci morati skinuti slogan sa dresova.

Ono što je posebno zasmetalo svima jeste činjenica da su nacionalističke ukrajinske organizacije kao što su OUN i UPA, koje su se u Drugom svjetskom ratu borile na strani Nacista koristile ovaj slogan.

Na kraju vrijedi spomenuti da Ukrajina, koja je protivnik Zmajevima u kvalifikacijama za SP 2022, prvi meč na EP-u igra 13. juna od 21 sat protiv Nizozemske.