open-navfaktor-logo
search
Revolucija na Otoku
Protivnik Zmajeva u baražu usvojio promjene u trenažnom procesu omladinskih kategorija
Fudbalski savez Engleske, Sjeverne Irske i Škotske donijeli su odluku prema kojoj će djeci koja idu u osnovnu školu neće biti dozvoljeno da loptu udaraju glavom, prenosi Sky Sports News.
24.02.2020. u 15:41
get url
text

Tri fudbalske asocijacije u ponedjeljak su izdale saopćenje kojim potvrđuju nove upute kada je riječ o trenažnom procesu dječaka osnovnoškolskog uzrasta.

Ova odluka je rezultat istraživanja FIELD koje je pokazalo da fudbaleri imaju tri i po puta veće šanse da obole od neureodegenerativnih bolesti.

Igra glavom u prošlosti je bila jedna od glavnih odlika otočkog fudbala, a čini se da bi se dosta toga moglo promijeniti u budućnosti, no ova odluka odnosi se isključivo na trenažni proces, ali ne i na utakmice.

- Ovo ažuriranje koje se odnosi na udaranje lopte glavom je evolucija kada je riječ o novim uputama koje će pomoći trenerima i učiteljima, čisto kako bi se spriječile nepotrebni udarci glavom u omladinskom fudbalu - kazao je Mark Bullingham, izvršni direktor FA.

Savjeti kojih bi se trebali pridržavati treneri i učitelji:
- U7, U8, U9, U10, U11 - Bez treninga u kojima se vježba udarac glavom
- U12 - jedan trening mjesečno, maksimalno pet udaraca
- U13 - jedan trening sedmično, maksimalno pet udaraca
- U14, U15, U16 - jedan trening sedmično, maksimalno 10 udaraca
- U18 - važbanje udaraca glavom trebalo bi biti smanjeno što je više moguće, s obzirom na broj udaraca glavom tokom utakmica

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.