open-navfaktor-logo
search
Zaposleni u institucijama
Protestno pismo Sindikata članovima Predsjedništva BiH: Nećemo više trpiti omalovažavajući položaj
Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH uputio je protestno pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u kojem su istakli da ih vlast već deset godina omalovažava i poričili da neće više trpiti omalovažavajući položaj.
29.06.2021. u 18:01
get url
text

Pismo su uputili nakon slanja budžeta BiH za ovu godinu u parlamentarnu proceduru, te zaključka Predsjedništva kojim zadužuje Vijeće ministara BiH da pokrene proceduru povećanja najnižih plaća za policijske službenike zaposlene u policijskim agencijama BiH i vojnicima u Oružanim snagama BiH.

VEZANI TEKST - Predsjedništvo BiH usvojilo budžet za 2021., traže veće plaće za policiju i vojsku

- U skladu sa posljednjom odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine o odobravanju bužeta za 2021 godinu te napomenom da se nađe način za podizanje plate isključivo policijskim službenicima i vojnicima, Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika najoštrije reaguje na ovu krajnje nepravednu i diskriminirajuću Odluku i u protestnom pismu obrazlaže po već ko zna koji put da u Institucijama BiH postoje, osim policijskih službenika i vojnika, kategorije zaposlenih koje se nalaze i u težim situacijama.

Očito je i na žalost da Predsjedništvo BiH ili ne zna, ili neće da zna, ili ih nije briga koji su odnosi plaća u državnim institucijama jer su njihove najveće, te sam njihov socijani status ni u kom slučaju nije niti će ikada biti upitan. Ovakve odluke da li svjesno ili nesvjesno unose razdor među zaposlene u državnim institucijama te vrlo moguće vode ka većem socijanom i sindikalnom buntu - naveli su iz Sindikata.

U protestnom pismu članovima Predsjedništva BiH naveli su da će budžet vrlo brzo biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH sa "ponižavajućom i uvredljivom osnovicom od 475,69 KM što je kontinuitet od deset godina omalovažavanja rada i dostojanstva svih zaposlenih u institucijama BiH". 

Napomenuli su da u institucijama na nižim nivoima imaju 20 do 30 posto veće plaće. 

- Zaključak nije moguće realizovati u okviru zakonom predviđenih procedura do kraja 2021. godine jer se moraju usvojiti izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH - upozorili su iz Sindikata.

U pismu su istakli da Predsjedništvo BiH prepoznaje da u institucijama rade vojnici i policijski službenici, te da je poražavajuća činjenica da ne znaju da institucije BiH čine državni službenici i zasposlenici koji časno rade svoj posao.

VEZANI TEKST - "Naređeno" povećanje najnižih plaća policajaca i vojnika, Krvavac kaže: To čekamo od 2009. godine

- Vaša politika omalovažavanja i urušavanja državnih institucija dovela je do situacije da zaposleni sa svojim primanjima već duže vrijeme nisu u mogućnosti prehraniti svoje porodice. Samohrana majka, higijeničarka, prima osnovnu plaću od 475 KM dok ministar kojem čisti kancelariju prima deset puta veću plaću plus ostale beneficije - stoji u pismu u kojem pozivaju članove Predsjedništva da pokušaju zamisliti kako živi samohrana majka dvoje djece sa 475 KM.

Navode i da su zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora zaposleni dovedeni u situaciju da nisu u mogućnosti zaštititi svoja ljudska prava. 

- Protestujemo protiv vaše kontinuirane destruktivne i omalovažavajuće politike prema državnim službenicima i zaposlenicima institucija BiH koja traje već deset godina. Protestujemo prtotiv vaših kontinuiranih ugrožavanja egzistencijalnih ljudskih prava i dostojanstva državnih službenika i zaposlenika institucija BiH. Ovakav omalovažavajući položaj nećemo više trpiti - istakli su. 

{$galerijaFotografija}

Protestno pismo Sindikata članovima Predsjedništva BiH, juni 2021.
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.