open-navfaktor-logo
search
Trg bana Jelačića
Protestno okupljanje u Zagrebu u znak sjećanja na žrtve masakra u Ahmićima
Povodom 29. godišnjice masakra u Ahmićima, na Trgu bana Josipa Jelačića petnaest pripadnika civilnih udruženja organizirali su u podne protestno stajanje u znak sjećanja na žrtve Ahmića, pri čemu su pozvali predstavnike hrvatskog državnog vrha da se javno izvine za najveći pojedinačni ratni zločin, koji je počinjen od hrvatske strane u hrvatsko-bošnjačkom sukobu u BiH.
14.04.2022. u 14:36
get url
text

Mirno stajanje na Trgu bana Jelačića na 29. godišnjicu zločina počinjenog u Ahmićima pokraj Viteza organizirala su udruženja: Centar za žene žrtve rata ROSA Zagreb, Centar za građansku hrabrost Zagreb, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) Zagreb, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) Sarajevo te Ženska mreža Hrvatske.

Petnaestak aktivista razvili su crne transparente na kojima je bijelim slovima stajalo: Ahmići – 16.04.1993., Isprika Milanovića i Plenkovića, Ne u naše ime, Nacionalizam ubija.

Zločin u Ahmićima počinjen je 16. aprila 1993. godine i predstavlja najveći pojedinačni ratni zločin počinjen tokom bošnjačko-hrvatskog sukoba u Bosni i Hercegovini, u kojem je ubijeno 116 osoba, od kojih su 32 bile žene, a 11 djeca mlađa od 18 godina, izjavila je Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata ROSA Zagreb.

- Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustanovio je i presudio da su zločini u ovom srednjebosanskom mjestu bili zločin protiv čovječnosti te da je Hrvatska ostvarivala cjelokupnu kontrolu nad HVO-om u relevantnom razdoblju, da je rukovodila u planiranju, koordinaciji i organizaciji HVO-a i da je postojao međunarodni oružani sukob između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ratni zločini u Ahmićima trajna su mrlja i sramota naše prošlosti. Ukazivanje i upozoravanje na ovaj i druge ratne zločine korak je naprijed u izgradnji održivog i trajnog mira, ne samo u Hrvatskoj, nego u zemljama naše regije - izjavila je Nela Pamuković.

Regionalna saradnja, poštovanje i solidarnost mogući su jedino ako se iskreno i odgovorno suočavamo s prošlošću, a državne dužnosnike na to obavezuju i međunarodni standardi ljudskih prava te temeljne vrijednosti na kojima počiva ova država, izjavila je Ana Gvozdić, članica Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Zagreb.

- Aktuelno političko vodstvo Hrvatske ne iskazuje poniznost, iskrenost i poštovanje prema žrtvama ovih zločina koji su počinjeni u naše ime na području Bosne i Hercegovine. Ratni zločini se sistemski umanjuju, negiraju i relativiziraju, što ne predstavlja dobar put za hrvatsko društvo. Zahtijevamo javnu ispriku u ime Republike Hrvatske od predsjednika Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kako bi se građane i društvo ohrabrilo da se suoče s masovnim kršenjima ljudskih prava, priznaju da su se ratni zločini dogodili i da su prouzrokovali neizmjernu štetu žrtvama. Krivnja za zločine je individualna, no naša je kolektivna odgovornost da o zločinima javno govorimo i prokazujemo političko rukovodstvo koje ne želi priznati istinu o ratnim zločinima koji su se dogodili - izjavila je Ana Gvozdić.

U zajedničkom saopćenju kojeg su objavila ova udruženja ističe se kako je jedan od zapovjednika ove akcije i jedan od vodećih političara u zajednici bosanskih Hrvata od 1991. do 1995, Dario Kordić, osuđen na 25 godina zatvora.

Danas u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu održava se i okrugli sto "29 godina od ratnih zločina u Ahmićima" na kojem će govoriti Edvin Kanka Ćudić, koordinator UDIK-a iz Sarajeva, Vesna Teršelič, voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću, Jerko Bakotin, novinar Novosti te Vlado Vurušić, novinar Jutarnjeg lista.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.