open-navfaktor-logo
search
Ljubljana
Protesti zbog suđenja sekretaru Slovenske biskupske konferencije
Tadej Strehovc prijavljen za govor mržnje jer je objavljivao nazive organizacija koje podržavaju pravo žena na abortus
10.10.2018. u 16:36
get url
text

Više stotina ljudi, među kojima i neki političari, protestvovalo je u Ljubljani protiv sudskog postupka pokrenutog protiv sekretara Slovenske biskupske konferencije Tadeja Strehovca, koji je osumnjičen zbog širenja govora mržnje protiv osoba i organizacija koji podržavaju abortus kao zakonsko i ustavno pravo.

Kolona demonstranata, među kojima su bili i čelnik slovenske opozicije i bivši premijer Janez Janša, predsjednik porodičnog udruženja „Zaštitimo našu djecu i porodicu“ Aleš Primc, bivši ljubljanski nadbiskup Anton Stres i drugi, krenula je s Prešernovog trga prema sudu, na kojem je danas počeo sudski postupak protiv Strehovca.

U koloni su sudionici protesta nosili parole "I ja sam Tadej", "Za slobodu govora", "To je montirani sudski proces" i druge, te tražili zaustavljanje procesa koji smatraju neopravdanim i nezakonitim.

Više nevladinih udruženja koje se zauzimaju za legitimnost abortusa kao ustavnog prava na izbor za žene prijavilo je Strehovca za širenje govora mržnje nakon što je na internim portalima, bliskim crkvi, objavio popis imena više desetina osoba i organizacija koje se zauzimaju za abortus i tražio zaštitu za pripadnike crkvi bliske organizacije, koja je pred ljubljanskom ginekološkom klinikom održavala molitvena bdijenja za nerođenu djecu i tako izražavala protivljenje abortusima.

Strehovec je u svojoj objavi, koja je izazvala prijavu nevladinih organizacija koje podupiru pravo na abortus, pozvao čitaoce da mu jave podatke o njima i članovima njihovih porodica, čime je po njihovoj ocjeni među ostalim povrijedio njihovo pravo na privatnost podataka.

U Sloveniji je pravo na izbor prekida trudnoće ustavom zagarantovano, dok protivnici abortusa traže da se ono ograniči i da se doktorima koji rade u javnim ustanovama omogući pravo na prigovor savjesti kako ne bi obavljali abortus.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.