open-navfaktor-logo
search
Osuda
Protesti u New Yorku: "Trumpov takozvani mirovni plan je 'umro' prije nego što se 'rodio'"
U New Yorku su održani protesti zbog takozvanog mirovnog plana američkog predsjednika Donalda Trumpa koji ga naziva "sporazumom stoljeća", javlja Anadolu Agency (AA).
01.02.2020. u 10:07
get url
text

Propalestinske organizacije civilnog društva (NVO) i anticionistički ortodoksni jevreji okupili su se ispred Gradskog vijeća New Yorka i osudili Trumpov navodni mirovni plan zajedno s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Jedan od prisutnih Vasim Kenan rekao je da je plan, koji je pokrenut kao "sporazum stoljeća", zapravo "krađa stoljeća".

Rekao je da Trumpov tzv. mirovni plan, koji je nametnut palestinskom narodu, nije prihvatljiv.

-Ovaj plan je 'umro' prije nego što se 'rodio'-pojasnio je Kenan.

Govoreći na demonstracijama, rabin Yisroel Dovid Weiss, rekao je da oni nisu priznali takozvani mirovni ugovor na Bliskom istoku.

-Danas smo se ovdje pridružili predstavnicima jevrejske zajednice koji dolaze iz Izraela, Engleske, Kanade, i mi smo protiv ovog plana- kazao je on.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump 28. januara 2020. iznio je svoj takozvani sporazum stoljeća, u cilju okončanja izraelsko-palestinskog sukoba. Iznošenju plana u Bijeloj kući prisustvovao je premijer Izraela Benjamin Netanyahu, ali ne i palestinski zvaničnici.

Planom kojeg je Trump objavio Jerusalem je proglašen nedjeljivim glavnim gradom Izraela. Trump je poručio da je njegov plan zadnja šansa za uspostavu nezavisne palestinske države.

Izraelski premijer Netanyahu otkrio je da plan predviđa izraelski suverenitet nad svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali te je poručio da je taj plan veoma veliki i historijski dobitak za Izrael.

Palestinska strana, uključujući pokrete otpora Fatah i Hamas, odbacila je Trumpov plan i najavila nastavak borbe za prava Palestinaca.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas plan je nazvao zavjerom, a iz Hamasa su poručili da taj plan nije vrijedan ni papira na kojem je štampan.

Anticionistički ortodoksni jevreji protestirali su i u Washingtonu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.