Veliki broj građana izašao je na ulice kolumbijske Bogote u znak nezadovoljstva zbog nepoduzimanja potrebnih mjera u cilju gašenja požara koji već dvije sedmice bjesne kišnim šumama u brazilskom dijelu Amazona.

Kišne šume u brazilskom dijelu Amazona ove godine zahvatio je rekordni broj požara, podaci su državne agencije za svemirska istraživanja.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro smatra da ta zemlja nema resurse da se izbori s požarom. Rekao je da njegova zemlja nema resurse za borbu protiv požara u Amazoniji.

Nezadovoljstvo građana sve je veće

Najveću svjetsku prašumu, u brazilskom Amazonu, trenutno uništava hiljade požara.

Nacionalni institut za svemirska istraživanje (Inpe) saopćio je da je ove godine u prašumama gorjelo 83 posto požara više nego 2018.

Od januara do augusta ove godine zabilježeno je više od 72.000 požara, što je najveći broj od 2013. godine, kada su počela mjerenja. Inpe navodi da se od četvrtka prati situacija na više od 9.500 požarišta.

Dim od požara u ponedjeljak je izazvao pomračenje u gradu Sao Paulu koje je trajalo oko sat vremena. Pomračenje su izazvali jaki vjetrovi koji su donijeli dim iz država Amazonas i Rondonia, oko 2.700 kilometara udaljenih od Sao Paula. 

Najveća prašuma na svijetu, Amazon, vitalno je skladište ugljika koje usporava tempo globalnog zagrijavanja. U šumi se također nalazi oko tri miliona vrsta biljaka i životinja.

Šumski požari u Brazilu često izbijaju tokom sušne sezone, ali se i namjerno pale kako bi se nelegalno raskrčila šuma i dobio prostor za uzgajanje stoke.