open-navfaktor-logo
search
Tokom prijenos uživo
Protesti u Iranu: Demonstranti hakovali državnu televiziju
Iranska nacionalna televizijska kuća hakovana je jučer oko 18 sati po lokalnom vremenu, a emitovanje vijesti je prekinuto porukom protiv lidera te zemlje, piše BBC.
09.10.2022. u 09:43
get url
text
TV Iran, hakovanje

Na ekranu se prvo pojavila maska kao simbol hakera, a onda i fotografija vrhovnog Alija Hamneja (Ali Khamenei) u plamenu, a na čelu mu je bila meta, dok su se pojavile i fotografije ubijene Mahse Amini kao i tri nedavno ubijene žene tokom nereda.

Širom Irana se održavaju protesti zbog smrti Mahse Amini, a za koju demonstranti smatraju da je stradala zbog policijske brutalnosti, iako to država negira.

Hakerska grupa koja sebe naziva "Edalat-e Ali" ili u prevodu Alijeva pravda pozvala je na slobode. Jedan od natpisa je glasio:"Pridruži nam se i ustani", a drugi:"Krv naše mladosti curi sa tvojih šapa".

Prekid je trajao samo nekoliko sekundi prije nego što je prekinut i program je nastavljen.

Amini je u Teheranu pritvorila moralna policija jer navodno nije dobro pokrivala kosu. 22-godišnja umrla je u pritvoru 16. septembra, tri dana nakon hapšenja. Njena smrt izazvala je talas protesta bez presedana širom zemlje.

Organizacije za ljudska prava kažu da je više od 150 ljudi ubijeno od početka protesta u Islamskoj Republici 17. septembra.

Prodavnice u nekoliko gradova zatvorene su u znak podrške demonstrantima, uključujući i bazar u Teheranu gdje su neki zapalili policijski kiosk i otjerali snage sigurnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.