Organizator protesta je Udruženje građana Radnički pokret.

"Neću da živim u Sjevernoj Koreji", "Imam pravo nekoga nazvati lopovom", neki su od transparenata koji su postavljeni u centru Banje Luke, ali je na ovom mjestu bio vrlo mali broj građana koji su se okupili.

- Narod mora da se pokrene, imate pravo na svoj glas – kazao je Dražan Pejaković, predsjednik Radničkog pokreta.

On je ranije istakao da se zakonskim izmjenama krši temeljno ljudsko pravo - sloboda govora.

FOTO: Faktor

- Izmjene idu u korist poslodavaca, a na štetu radnika. Naime, usvajanje izmjena u najavljenom obliku omogućilo bi poslodavcima da pokrenu krivični postupak protiv radnika, što bi dovelo do toga da radnik ne može dobiti potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak, ako bi se odlučio za promjenu poslodavca, odnosno kompanije. Također, radnik iz RS-a ne bi mogao da se zaposli sezonski ili zastalno u zemljama EU-a. Pored toga, kazne su drakonske koje niti jedan prosječan građanin ne bi mogao da plati. Ovaj zakon je stavljanje okova i lijepljenje usta i ne smijemo dopustiti da ovo ikada stupi na snagu – naveo je organizator.

U Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a nalazi se nova glava krivičnih djela povrede ugleda i časti, a kleveta je propisana kao krivično djelo i predviđena je novčana kazna do 100.000 KM.