open-navfaktor-logo
search
Beč
Protesti protiv izraelske okupacije Palestine
"Anticionizam nije antisemitizam" jedan je od poruka sa protesta u Beču
21.11.2018. u 22:04
get url
text

Grupa austrijskih aktivista u Beču je održala protest protiv konferencije "Borba protiv antisemitizma i anticionizma" koja se održava pod pokroviteljstvom premijera Austrije Sebastiana Kurza, javlja Anadolu Agency.

Građani okupljeni ispred Bečke državne opere poručili su da anticionizam nije isto što i antisemitizam.

Demonstranti su nosili transparente s natpisima "Zaustavite izraelsku okupaciju na palestinskom teritoriju", "Palestina se uništava" i "Ko će zaustaviti Izrael u činjenju zločina".

{$galerijaFotografija}

Fritz Edlinger, predsjednik Austrijsko-arapske zajednice, kazao je da su odlučili održati protest kako bi reagovali na konferenciju na kojoj učestvuje i veliki broj državnih zvaničnika.

Istakao je da premijer Kurz i Vlada ovom konferencijom podržavaju Izrael koji, kako je rekao, zanemaruje odluke UN-a i krši međunarodno pravo.

Naglasio je da se okupljeni protive svim oblicima diskriminacije i rasizma, gdje god bili prisutni.

- Anticionizam nije antisemitizam. Ja sam otvoreno protiv antisemitizma, ali Izrael se već godinama ponaša rasistički prema Palestincima. Izrael krši međunarodno pravo skoro 70 godina, krade palestinsko zemljište, ubija ih, ponaša se suprotno rezolucijama UN-a, pokušava cijelu Palestinu učiniti izraelskom teritorijom - kazao je Edlinger.

Konferenciji, koja je organizovana u sklopu predsjedavanja Austrije EU, prisustvovali su predstavnici jevrejskih udruženja i organizacija, premijer Austrije Kurz, ministar obrazovanja Austrije Heinz Fassmann i drugi zvaničnici.

Saopćeno je da će i izraelski premijer Benjamin Netanyahu prisustvovati konferenciji, ali je kasnije navedeno da je njegova posjeta otkazana zbog političke krize u Izraelu.

protesti u becu (1).jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.