open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Protesti pred Vladom KS zbog ilegalne gradnje u vodozaštitnoj zoni: Okupljenima se obratili Forto i Delić
Neformalna grupa građana organizirala je proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo zbog zagađenja pitke vode usljed, kako su naveli, sve veće ilegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu.
21.07.2022. u 12:43
get url
text

Na protestima se okupilo tek desetak građana. Neki od njih bili su u majicama na kojima je pisalo "Hoćemo pitku vodu za našu djecu".

- Nažalost, zbog ilegalne gradnje u vodozaštitnoj zoni Bjelašnice i Igmana, zbog uništenja više od 850 hektara šume i šumskog zemljišta, voda na ovom mjestu je već zagađena. Naši zahtjevi su da se zaustavi nelegalna gradnja svih objekata, a to su svi objekti koji nemaju okolinsku i vodnu dozvolu. Da se zaustavi eksploatacija šuma Igmana i Bjelašnice, rezervata prirode, i sječe koja se odvija, možete i sami vidjeti kod Hadžića koliko se trupaca dnevno istječe.

Da se vodozaštitna zona u podnožju Igmana i Bjelašnice, koja je već narušena divljom gradnjom ne smanjuje. Nije slučajno da 1987. godine je imala tu površinu, a 2018. je smanjena. Postoje ideje u aktivnoj vlasti da se dodatno smanji, kako bi se nešto proglasilo zaštićenim - rekli su organizatori protesta.

{$galerijaFotografija}

Okupljenim građanima su se obratili premijer KS Edin Forto i ministar privrede KS Adnan Delić.

Na pitanje građana zašto je dozovoljeno nelegalno priključivanje na Bjelašnici i Igmanu, premijer kaže da nema saznanja o tome te traži od građana da mu dostave informacije, na što su ga pitali:

- A šta će raditi inspektori, ako vam mi dostavljamo informacije?

Protesti, Kanton Sarajevo, zagađena voda, 21.07.2022
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.