open-navfaktor-logo
search
Protiv novih odluka
Protesti pred OHR-om: Nećemo aparthejd, Schmidte odlazi!
Ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) Christiana Schmidta danas se održavaju protesti građana u organizaciji neformalne grupe ReSTART i Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99. 
31.03.2023. u 13:42
get url
text

Cijeli snimak skupa ispred Ureda visokog predstavnika u Sarajevu možete pogledati u videu ispred.

15:00 - Skup je zvanično okončan oko 15 sati i građani su se polako počeli razilaziti.

VEZANI TEKST - Kulenović: Ovo je skup za političko bosansko dostojanstvo

14:55 - Građanima se obraća Adil Kulenović, predsjednik "Kruga 99".

- Ovo je naša država. Mi čuvari Bosne, nikada od nje nećemo odustati. Hoćemo da smo suverena nacija i suverena država. Ovaj skup je za dostojanstvo, za naše bosansko, političko dostojanstvo. Niko nema pravo da nam nameće da glas jednog čovjeka u ovoj zemlji, bilo kojeg, vrijedi više od glasa drugog čovjeka - kazao je, između ostalog.

14:40 - Građanima na protestima se obraća i Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara.

- Da bi zlo pobijedilo, dovoljno je da dobri ljudi ne čine ništa - kazao je između ostalog.

Dodao je da je ovaj skup samo upozorenje i najava da će ih biti još ukoliko bude odluka koje idu na štetu BiH kao građanske države.

VEZANI TEKST - Đozić: Pred nama su dva puta, građanska država ili ono što Zagreb traži uz pomoć Schmidta

14:25 - Učesnicima protesta ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu obratio se i Suad Đozić u ime neformalne grupe ReSTART.

- Danas nas ima dovoljno, danas treba da nas čuju. Želimo građanski uređenu državu. Ako smo u Dejtonu bili prislijeni na kompromise, danas ne moramo. Želimo mijenjati Ustav u pozitivnom smislu. Prvo treba ukloniti uzrok svih naših problema, a to je što nemamo građansku državu - kazao je Đozić.

14:13 - Građanima se obraća Azra Zornić, članica Kruga 99 i apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava gdje je u njenu korist donesena presuda "Zornić". Ona je istaknula da se građani protive Schmidtovim nametanjima i samovolji pojedinih ambasada te da građani na skupu traže provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, a ne aparthejd.

Kada je spomenula Schmidta i zapadne diplomate, dio građana je uzvikivao "lopovi"! Također, kada je spomenula stranke koje zagovaraju da Schmidt ponovo intervenira, građani su izvikivali "izdaja, izdaja".

VEZANI TEKST - Zornić: Nećemo šmitizaciju BiH, n-torka i zapadne diplomate neka ne testiraju naše strpljenje!

- Tražimo ostavku Christiana Schmidta koji se pokazao kao nedostojan funkcije visokog predstavnika - rekla je, a građani su glasnim uzvikivanjem odobravali.

14:00 - Protesti su zvanično počeli. 

13:55 - Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Dennis Gratz kazao je novinarima da je došao na proteste u svojstvu građanina. 

- Došao sam da podržim jedan u nizu, nadam se, od protesta koji će pokazati da se protivimo okttroisanju pravila koja nisu u duhu demokratskih vrijednosti - kazao je, između ostalog.

 

13:54 - Saobraćaj ispred OHR-a je blokiran, građani se okupljaju. Uskoro zvanično počinje protest.

13:40 - U ovom trenutku pred zgradom OHR-a je manja grupa građana jer je okupljanje tek počelo. Zvaničan početak protesta najavljen je za 14 sati. 

Kako se može čuti i vidjeti, u blizini OHR-a parkiran je i veći broj autobusa koji su dovezli građane iz cijele Bosne i Hercegovine. 

{$galerijaFotografija}

13:38 - Adil Kulenović, predsjednik "Kruga 99", izjavio je jučer da će današnji skup biti svojevrsno rano upozorenje na ono što bi se moglo dešavati u budućnosti kada su u pitanju odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta i moguće usložnjavanje situacije u BiH.

Azra Zornić, članica "Kruga 99", izjavila je da je krajnje vrijeme da građani BiH spriječe svako daljnje cementiranje etno-feudalizacije svoje domovine.

VEZANI TEKST - Poziv na protest ispred OHR-a u Sarajevu: Zaustaviti razgradnju države i cementiranje etnofeudalnog koncepta

- Susjedne države Srbija, ali prije svega Hrvatska, uz podršku SAD-a i desničarske Evrope, su instrumentalizirale Ured visokog predstavnika. Pri tome, neki političari koji su dobili glasove ovih građana na posljednjim oktobarskim izborima su izigrali to povjerenje i dali podršku visokom predstavniku da na secesionistički, nacionalistički, segregacijski, kolonijalni i svaki drugi retrogradni način samovoljno mijenja najviši pravni akt - Ustav i to samo jednog entiteta, FBiH - rekla je Zornić.

Dodala je:

 - Ono što je zaista potrebno ovoj zemlji jeste izmjena Ustava BiH na tragu presuda Evropskog suda za ljudska prava, a posebno u predmetu Zornić. Energično zahtijevamo da zlonamjerni političari i diplomate, predstavnici internacionalne zajednice, odmah prestanu s miješanjem u društveno-politlički život naše zemlje, namećući standarde koje ne bi u vlastitoj zemlji.

 

 

 

Protesti ispred OHRa, 31.03.2023.
1 od 27
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.